Apple Madalyon Kısım II: 1 trilyon dolarla neler yapılabilir?

Apple piyasa değeri
Apple piyasa değeri

Yazması ve söylemesi oldukça kolay olan 1 trilyon dolar ne demek? Apple'ın böylesi bir parayla neler yapabileceği ise duyanları oldukça şaşırtıyor.

Apple, Perşembe günü 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu. Böylece aslında bu tarihi rekor için yarışan diğer birçok teknoloji devini de geride bıraktı. Bu başarı elbette tam 21 yıl önce Apple iflasın eşiğindeyken hayal dahi edilmezdi. Çünkü o dönemde piyasadaki hisse senetleri 1 doların bile altında seyrediyordu.

Apple, 1 trilyon dolarlık ilk şirket oldu

Geçen seneye oranla %22 seviyesinde artış gösteren hisse senetleri, Perşembe günü gerçekleşen yaklaşık %2.7'lik artışla 207.05 dolar seviyesine yükseldi. Bahsi geçen bu rakamlar piyasa değerlendirmesi söz konusu olduğunda müthiş önem arz ediyor.

Peki ama Apple bugünlere nasıl geldi?

Piyasa değeri, ekonomistlerin de sık sık açıkladığı gibi şirketlerin başarısının yalnızca bir ölçütü olarak görülür. Evet; Apple, ilk iPhone'un duyurulmasıyla birlikte çok büyük bir çıkış yakaladı. Ancak Apple'ı Apple yapan ve bu piyasa değerini 1 trilyon dolar seviyesine taşıyan tek unsur iPhone'lar değil. Şu anda Apple'ın gelir kalemlerine bakıldığında iPhone'ların 3'te 1'lik kısmını oluşturduğu görülebiliyor. iPhone'ların yanı sıra ek ürün ve servislerle gelir kalemlerini artıran Apple, bugün uygulamalar üzerinden en fazla kazanç sağlayan şirketlerin başında geliyor.

Hangi şirketleri satın alabilir?

Dünyanın en değerli alışveriş sitesi Amazon.com’un bugünkü değeri 828 milyar dolar. Apple piyasa değeriyle kendine en yakın teknoloji şirketi Amazon.com’u satın alabiliyor. Amazon’un ardından 781 milyar dolar değerle Alphabet (Google) 771 milyar dolar ile Microsoft ve 556 milyar dolar ile Facebook yer alıyor. Apple şuan ki piyasa değeriyle bu şirketleri satın alabiliyor ve ardından kasasında para kalıyor.

Apple’ın bazı şirketleri ise 2 defa satın alacağını söylemek mümkün. Bu şirketler yine küresel olarak çalışan ve hemen herkes tarafından bilinen şirketler. Apple bugünkü piyasa değerini kullanarak 484 milyar dolarlık Alibaba ve 477 milyar dolarlık Tencent’den iki defa alabiliyor.

Bir ülke sayılsaydı?

  • Apple’a bir ülke muamelesi yaparsak ve öyle değerlendirirsek şirketi tek başına dünya genelinde 17.sırada saymamız gerekiyordu.

Apple bu parayla yaklaşık 60 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Tesla'yı da rahatlıkla bünyesine katabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >