Apple özür diledi: Kaydedilen Siri verileri siliniyor!

Siri
Siri

● Apple çalışanlarının Siri kayıtlarını dinlemesinin ortaya çıkmasının ardından şirket özür diledi ve bu noktada yeni bir opsiyon sunduğunu bildirdi.

● Bundan böyle Siri etkileşimlerinin kaydedilip edilmemesini kullanıcılar seçebilecek.

● Üstelik yanlış seslendirme sonrasında aktif olan Siri'nin elde ettiği komutlar ve diğer sesler de tamamen silinecek. Ayrıntılar haberimizde!

Akıllıtelefon kullanıcılarının büyük bir kısmı Siri, Google Asistan, Bixby ya da benzer sesli asistanları kullanıyor. Pek çok kişi farkında olmasa da aslında bu durum çeşitli güvenlikproblemleri oluşturuyor.

Yayınlanan son rapor, Sirikayıtlarını gözden geçirmekle olan Apple mühendislerinin uyuşturucu anlaşmaları ve kişisel bilgiler de dahil olmak üzere birçok farklı hassasiçerikten haberdar olduğunu doğruladı.

Siri, aslında fiziksel bir tuş olmadan yalnızca 'Hey Siri' sesli komutuyla aktif edilebiliyor. Kullanıcılar benzer bir kelime telaffuz ettiğinde de dinlemeye başlayan Siri, birçok farklı konuşmaya da kulak misafiri oluyor.

Aslında benzerşeyler diğer asistanlar için de söz konusu. Bu tarz cihazlar elde edilen veriler yardımıyla 'daha iyi hizmet vermek' adına dinleme yapıp sesleri kaydediyor.

Bu bilgilere Appleçalışanlarının duyması aslında büyük bir problem. İncelemeler aslında sesli asistanın kalitesini yükseltmeye sebep oluyor. Ama kullanıcılar bunu tam olarak bilmiyor. Yani esasında hassas bilgilerin Siri ve diğerasistanlarla paylaşılıyor olması bir şekilde çalışanların bu verileri edindiği anlamına geliyor.

Apple, konuyla ilgili ilk yaptığı açıklamada bu seslerin birkaç saniyeyi aşmayacak şekilde kaydedildiğini ve yapayzekânın gelişmesi için kullanıldığını söylemişti.

Siri'nin sesleri kaydedip kaydedilmeyeceği artık kullanıcılar tarafından seçilebilecek.
Siri'nin sesleri kaydedip kaydedilmeyeceği artık kullanıcılar tarafından seçilebilecek.

Kullanıcılar seçim yapabilecek!

Şimdi de yeni bir açıklama söz konusu. Apple, The Guardian'da bu tarz bir haber çıkmasının ardından özür diledi. Şirket, diğer yeni politikaların yanı sıra varsayılan Siri konuşmalarının kaydedilmeyeceğini yönünde düzenleme yapılacağını bildirdi. Bu aşamadan sonra kullanıcılar kayıtların Apple ile paylaşılması ya da paylaşılmaması yönünde seçim yapabilecek.

Şirket, pek çok kişinin Siri'nin daha iyi olmasına yardım etmeyi umduğunu; Apple'ın kullanıcı verilerine saygı duyduğunu ve gizlilik sınırlarını hiçbir şekilde aşmadığı bildiğini iddia ediyor.

Müşterilerin istediği zaman verileri seçmesi durumunda, kayıtlar yalnızca Apple çalışanlarıyla paylaşılacak. Bu da aslında farklı insanların verilere erişemeyeceği anlamına geliyor. Apple ayrıca Siri'nin yanlışlıkla aktif olduğu durumdaki ses kayıtlarının da silineceğini ekliyor.

Apple, sesli asistan etkileşimlerinden toplanan verilerin kullanımıyla ilgili son aylarda gizlilik endişeleriyle suçlanan tek şirket değil. Bloomberg, Nisan'da Amazon'un değerlendirme amaçlı Alexa konuşmalarını dinlediklerini bildirdi. Hatta bu aşamadan sonra Google ve Microsoft hakkında da benzer raporlar sonraki haftalarda ortaya çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >