Apple, WWDC19 ile geldi: 'Konferansta neler tanıtıldı?'

Dünya Geliştiriciler Konferansı, 2019.

Teknoloji dünyasının merakla beklediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC19) 3 Haziran günü saat 20.00'de başladı.

Etkinlikte, uzun süredir yenilenmeyen Mac Pro'nun son versiyonu kullanıcıların beğenisine sunuldu.

Apple'ın merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 13, WWDC19 ile birlikte görücüye çıktı, karanlık mod aktif hale getirildi.

iPad'in iOS'ten ayrılacağı iddiaları sonrası merakla beklenen yeni işletim sistemi iPadOS de resmen tanıtıldı.

Apple'ın 17 yıllık efsanesi iTunes'un fişi de WWDC19'da kesin olarak çekildi. iTunes desteği kademeli olarak azaltılarak kısa süre içerisinde tarih olması sağlanacak.

Yazılım süreçlerine ve yazılımcı geliştirmelerine en büyük önemi veren şirketlerin başında gelen Apple, her yıl San Jose'de düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC)'ye büyük önem atfediyor. Şirketin bu yıl da aynı ihtimamla hazırlandığı konferans, 3 Haziran akşamı 8.00'de resmen başladı. Bugüne kadar 29 kez düzenlenen etkinlik, dünyanın dört bir yanından binlerce farklı yazılımcı ve geliştiriciyi bir araya getirmek konusunda oldukça iddialı. Her yıl farklı sloganlarla Apple takipçilerinin karşısına çıkan etkinlik, bu yıl için 'Kod yaz, zihinleri uçur' şeklinde bir motto belirledi. Bu mottoya uygun olacak şekilde şirket, güçlü bir yazılım yaklaşımını ve geliştiriciliğe verdiği önemi konferansın her noktasına yansıtmayı başardı.

Apple'ın bu yıl için belirlediği simgesel WWDC19 logosu. Apple, zihin ve zihinde oluşturulan tüm çalışmaların bir şekilde amacına ulaşabileceğini ifade eden özel tanıtım metinleriyle duyurduğu konferansta şirket CEO'su Tim Cook'un bizzat katıldığı açılış günü dün resmen gerçekleşti. Birçok farklı ve yeni tanıtımla gelen etkinlik, kullanıcıların büyük bölümünü tatmin etmeyi başardı diyebiliriz.

WWDC19'a yeni Mac Pro damga vurdu

Tüm teknoloji dünyasının merakla beklediği WWDC19, Apple'ın iOS 13 ve iPadOS hamleleriyle gerçek bir yazılım şölenine dönüşürken etkinliği yalnızca yazılım odağında kalmaktan kurtaran hamle ise Mac Pro özelinde gerçekleşti. Apple, yeni özellikleriyle dikkat çeken Mac Pro'yu resmen tanıttı.

Yeni Mac Pro, 28 çekirdekli işlemcisiyle bilgisayar dünyası için oldukça iddialı bir çıkış yaptı denebilir.
Yeni Mac Pro, 28 çekirdekli işlemcisiyle bilgisayar dünyası için oldukça iddialı bir çıkış yaptı denebilir.

En yeni Intel Xeon işlemcilerinden gücünü alan yeni Mac Pro’da 28 çekirdeğe kadar işlemci seçeneği sunuluyor. Buna ek olarak anakart üzerinde yer alan 12 RAM yuvası sayesinde, 1.5 TB’a kadar RAM kullanılabiliyor. 6 bellek kanalına sahip olan Mac Pro’ya takılan ECC bellekler, 2933 MHz hızında çalışıyor. İki farklı Thunderbolt 3, USB-A portunun bulunduğu bilgisayarda bunlar dışında 10 Gbps hızında çift ethernet kartı bulunuyor. Mac Pro ile birlikte sunulan Radeon Pro Vega II ekran kartı Apple tarafından dünyanın en güçlü ekran kartı olarak tanımlanıyor.

Mac Pro işlemcisi, Apple'a göre piyasanın 'en güvenilir işlemcisi' konumunda yer alıyor.
Mac Pro işlemcisi, Apple'a göre piyasanın 'en güvenilir işlemcisi' konumunda yer alıyor.

Yeni Mac Pro'nun fiyatı nasıl?

Apple'ın büyük bir özenle piyasaya sürdüğü yeni özel Mac Pro, opsiyonel olarak sunulan tekerlekleriyle birlikte taşınabilir bir fonksiyona da sahip olabiliyor. Sonbahar aylarında satışa sunulacak olan bilgisayarın başlangıç fiyatı 5.999 dolar seviyesinde.

Etkinlikte iOS 13 tanıtıldı, karanlık mod devri resmen başladı

Etkinliğin duyurulması sonrası merakla beklenen yeniliklerden biri de hiç şüphesiz iOS 13'tü. iPhone ve iPad kullanıcılarının kısa süre içerisinde beğenisini kazanmayı bilen iOS 13 ile uzunca bir zamandır dillendirilen karanlık mod nihayet kullanıma sunulmuş durumda. Yeni işletim sisteminin detaylarına bakmadan önce sistemin; iPhone, iPad ve iPod Touch için aktif durumda olduğunu hatırlatalım. Apple'ın iOS ile birlikte sunduğu tüm uygulamalar bu desteğe sahip durumda.

iOS 13.
iOS 13.

iOS 13 özellikleriyle ne vadediyor?

Kullanıcıların en büyük beklentilerinden olan ve daha önce Mac modellerinde kullanıma sunulan karanlık mod nihayet iOS 13 ile iPhone, iPad ve iPodTouch’a geldi. Apple’ın iOS ile birlikte sunduğu tüm uygulamalar bu desteği sahip. Ayarlar’dan Fotoğraflar uygulamasına ve hatta Takvim uygulamasına kadar tüm uygulamalar yeni arayüz ile uyumlu hale getirildi. Örneğin, karanlık mod açık haldeyken müzik uygulamasında şarkı sözleri beyaz renkte gösteriliyor. Bunlar dışında, iOS 13 ile birlikte Face ID de yüzde 30 oranında daha hızlı bir hale getirildi. Uygulama ve güncellemelerin boyutlarında ise yüzde 50'lik bir tasarruf resmen aktif edildi.

Apple Haritalar, yeni 'sokak görünümüyle' geldi

Yüzlerce otomobil ve uçağın seyriyle birlikte Haritalar uygulamasını yenileyen Apple, bundan böyle daha iyi ve başarılı bir deneyim sunacak. Yeni sistemde GoogleHaritalar'da olduğu gibi sokaklarda gezebilmek mümkün hale gelmiş durumda. Ayrıca yeni sistemle birlikte uygulamalara bir kez 'konum izni' verdikten sonra tekrar izin sormamasının yaşattığı sıkıntılar ortadan kaldırılmış oldu. iOS 13 ile birlikte arka planda izleme uyarılarıyla uygulamaların izin dışı bir işlem yapması da engellenmiş oldu.

Apple, 'Haritalar' uygulamasını yeniledi. Şirketin hedefi Google'dan daha yetkin bir kılavuz oluşturmak.
Apple, 'Haritalar' uygulamasını yeniledi. Şirketin hedefi Google'dan daha yetkin bir kılavuz oluşturmak.

Daha gelişmiş 'fotoğraf düzenleme' seçenekleri

Apple, WWDC19 ile birlikte fotoğraf tutkunlarını mutlu edecek bir duyuruda daha bulundu. Yeni sistemin ardından Apple, portre fotoğrafları daha detaylı biçimde düzenlemeye imkan tanıyor. Işığın daha yakın veyauzakhalegetirilmesini sağlayan sistem, tek dokunuşla fotoğrafın önceki halini ve düzenlediğiniz halini sizin için kıyaslayabiliyor, düzenleme ekranında bir video'ya bile dönüştürebiliyor.

AirPods'a mesaj okutma devri de WWDC19 ile resmen başladı.
AirPods'a mesaj okutma devri de WWDC19 ile resmen başladı.

ABD'li teknoloji devi, WWDC19'da tarihinin en prestijli ürünlerinden AirPods'lara dokunmayı da ihmal etmedi. AirPods kullanırken Siri, size gelen mesajları okuyabiliyor ve doğrudan kulaklık üzerinden yanıtlamanıza da imkan tanıyor. Bunun dışında herhangi bir farklı kullanıcıyla dinlediğiniz şarkıyı tek bir dokunuşla paylaşabilmek de mümkün.

Bir yıllık iddia gerçek oldu, iPadOS duyuruldu!

Apple'ın, WWDC19'u gerçek bir yazılım şölenine çevirdiğini söylemiştik. Apple Geliştirici Programı Lisans Sözleşmesi’nde etkinlikten önce adı görünen iPadOS de tanıtıldı. Etkinlikle birlikte yeni iPadOS özellikleri belli oldu. Apple'ın tablet efsanesi iPad, sonunda çoklu pencereleri destekleme özelliğine kavuştu. Bu yolla aynı uygulamanın birden fazla penceresi açık şekilde kullanılabilecek. Pencereler istenen konuma sabitlenebilir ve boyutu ayarlanabilir durumda da olabilecek.

Yeni işletim sistemiyle gelen iPad.
Yeni işletim sistemiyle gelen iPad.

WWDC19'da yapılan duyuruya göre iPad'ler, iPadOS ile birlikte USB bellekler ve SD kartlar ile çalışmaya uygun hale getirildi. Bu sayede yedekleme, düzenleme ve taşıma işlemleri için bulut servis zorunluluğu kalkmış oldu. Bu özelliğin özellikle iş amaçlı kullanımlarda oldukça faydalı olacağı söylenebilir.

Apple Pencil da yeni işletim sisteminden nasiplendi diyebiliriz. Kalemin tepki süresi 20 milisaniyeden 9 milisaniyeye düşürüldü.
Apple Pencil da yeni işletim sisteminden nasiplendi diyebiliriz. Kalemin tepki süresi 20 milisaniyeden 9 milisaniyeye düşürüldü.

WWDC19 ile birlikte yenilenen ve şık özellikler kazanan Siri ve Safari'den bahsetmek de mümkün. Her iki sistem de iPad'ler için daha kullanışlı ve daha makul hale getirilmiş durumda. Apple, iPad'e verdiği önemi her fırsatta göstermeye devam ediyor.

Apple Watch sahiplerine müjde: 'watchOS 6 geldi!'

Apple’ın yazılım noktasına ağırlık verdiği etkinlikte akıllı saat Apple Watch’un yeni işletim sistemi de tanıtıldı. watchOS 5’in ardından watchOS 6 özellikleri ile bazı yenilikleri saate adapte etmeyi başarmış durumda. Etkinlikte tanıtılan watchOS 6 özellikleri arsında yeni kadran seçeneği dikkat çekiyor. Gradient tasarım ile beraber kullanıcılar kendi isteğine göre degrade renk tercihleri yapabilecek. Bu noktada saat yüzleri farklı yazı tipinde ve renklerde karşımıza çıkacak. Ayrıca, Roma rakamlarının olduğu kadran alternatifi de watchOS 6 özellikleri arasında yer alıyor.

watchOS 6.
watchOS 6.

Apple Watch'un yeni sistemi watchOS 6, sesli kitap okuma özelliğiyle de iddialı geliyor. Bundan böyle kolunuzun ucundaki saatten podcast gibi sesli kitaplar da dinlenebilir olacak. Yeni işletim sistemi yeni ve güçlü sağlık uygulamalarını, konser ve spor etkinlikleri düzenlemeyi mümkün kılıyor. watchOS 6 ayrıca, yeni AppStore ve hesap makinesi uygulamasına da kavuşmuş durumda. Apple Watch'ların WWDC19 sonrası daha yetenekli olduğunu söyleyebiliriz.

tvOS 13 geldi!

Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda Apple'ın yazılım dünyasındaki yenilikleri ilgi çekerken tvOS 13 özellikleri de bu etkinlikte belli oldu. ABD'li teknoloji devi TV uygulamasındaki yeni işletim sistemini resmen tanıttı.

App Store’u olan dördüncü nesil 4K Apple TV modellerini çalıştıran tvOSişletim sistemi yenilendi. tvOS 12, Eylül 2018’de tanıtılmıştı. Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından işletim sistemi yeni haline kavuştu. Apple, tvOS 13 özellikleri ile ilgili önemli açıklamaları bu etkinlikte açıkladı.

tvOS 13.
tvOS 13.

Kumanda kaybetme derdinin önüne geçen tvOS 13’te ‘Kumandayı Bul’ özelliği de bulunuyor. Artık Apple Watch gibi bir cihazdan kumandaya ses çaldırmak mümkün hale geliyor.

Apple, WWDC19 ile beklentileri karşıladı mı?

Yazılım noktasında dünyanın en iddialı etkinliklerinden biri olarak tanımlanabilecek WWDC19, yeni Mac Pro ve üstün özellikli iOS 13 ile beklentileri karşılayabildi dememiz mümkün. Akıllı saat, akıllı TV gibi niş konularda da önemli adımları bünyesine adapte etmeyi başaran konferans, birçok farklı açıdan tatmin edici durumda karşımızda. Apple'ın AirPods'un da dahil olduğu tüm cihazlarını yeniliklerle bezediğini, herhangi birini atlamadığını da hatırlatmak gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >