Apple'dan sert uyarı: Bilgi sızdıranlar tutuklanıyor!

Apple Store
Apple Store

Apple, geçen sene ürün detaylarını ortaya çıkarıp basın mensuplarıyla paylaşan 12 kişinin şirketten kovularak tutuklatıldığını belirtti. Mevcut çalışanlarına sert bir uyarıda bulunan şirket, veri sızdıranların 'federal suçlar' kapsamında yargılandığını ifade etti.

Dünyanın en yenilikçi şirketlerinden biri olan Apple, başarılarının çok büyük bir bölümünü tamamen 'kapalı kutu' yapısına borçlu. Dolayısıyla şirkete dair verileri sızdıran personeller her ne şekilde olursa olsun çok ağır bedeller ödüyor. Bunun son örneğinde ise Apple, geçen sene haber sızdıran toplamda 12 kişiyi işten çıkararak bir uyarıda bulundu.

Tespitlere göre Apple'da geçen yıl toplamda 29 farklı sızıntı gerçekleştirilmiş. Bu sızıntılardan 12 kişi sorumlu tutularak gerekli yasal işlemler yapılmış. Apple ayrıca bu kişilerin cezalarını tamamladıklarında farklı işler bulmakta da zorlanacaklarını ifade ediyor. Dolayısıyla çalışanların her ne şartta olursa olsun veri sızdırmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Geçen sene bu verileri sızdıranların arasında iPhone X'un teknik bazı detaylarını ortaya çıkaran kişiler olduğu da tahmin ediliyor.
Geçen sene bu verileri sızdıranların arasında iPhone X'un teknik bazı detaylarını ortaya çıkaran kişiler olduğu da tahmin ediliyor.

Peki daha çok hangi veriler sızdırılıyor?

Apple çalışanları daha çok yeni ürünlerin bilgilerini sızdırıyor. Teknik özellikler, tasarım farkları ve diğer birçok ayrıntının basın mensuplarıyla paylaşılması aslında o an raflarda olan ürünlerin satışlarını zor durumuna sokuyor. Haliyle Apple da bu duruma sert tepki veriyor. Hatta veri sızdıran kişilerin federal uçlar sınıfındaki "ticari sırların açığa çıkarılması" kapsamında yargılanacağı ifade ediliyor. Para cezası ve az önce belirttiğimiz gibi hapis de bu işin ayrı bir boyutu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >