Apple'dan yeni güvenlik çözümü: Artık iPhone şifrelerini FBI bile kıramayacak!

iPhone şifre
iPhone şifre

Apple'ın iOS'lara yeni entegre edeceği USB Restricted Mode özelliği sayesinde GrayKey cihazıyla dahi iPhone'ların şifrelerini kırmak mümkün olmayacak. Detaylar haberimizde:

Kullanıcı gizliliği söz konusu olduğunda hayli titiz davranan Apple, yayınladığı güncellemelerle hem mobil hem de masaüstü tarafında güvenliği bir adım öteye taşıyor. İki yıl önce 14 kişinin hayatını kaybettiği San Bernardino saldırısında dahi suçluların iPhone şifrelerini FBI ile paylaşmayan Apple, vefat eden kişiler için de benzer bir politika izliyor. Yani mahkeme kararı olmadan vefat eden kişinin şifresini kesinlikle aile bireyleri ve yakınlarıyla paylaşmıyor. Buradan yola çıkarak Apple'ın kısaca polis ya da diğer devlet kurumlarıyla ya da istihbaratla bilgi paylaşmadığını söylemek mümkün. Peki ama FBI ve diğer kurumlar gerektiği durumlarda şifreleri nasıl kırıyor?

Apple iPhone'ların şifreleri şu anda FBI ya da devlet kurumları tarafından GrayKey ile kırılıyor.
Apple iPhone'ların şifreleri şu anda FBI ya da devlet kurumları tarafından GrayKey ile kırılıyor.

Şifreler GrayKey ile kırılıyor

Şu anda iPhone kilitlerinin kırılması için dünya genelinde GrayKey adı verilen cihaz kullanılıyor. Yalnızca 10 x 10 x 5 cm boyutlarındaki ve iki Lightning kablo çıkışına sahip olan kutu, çeşitli algoritmalarla şifreleri kırabiliyor. Bu cihazın 15 bin dolarlık ve 30 bin dolarlık iki versiyonu var. Diğer modele oranla nispeten daha ucuz olan 15 bin dolarlık versiyon 300 iPhone'a kadar şifre kırabiliyor. Ancak diğer modelde herhangi bir sınır yok.

Yeni sistemle birlikte USB bağlantıları pasif hale geliyor

Apple bu sistemi de devre dışı bırakacak yeni bir güvenlik önlemi alıyor. USB Restricted Mode olarak isimlendirilen yeni özellik, güvenlik konusunda iOS'u çok daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor. Apple cihazlarına entegre edilecek olan bu özellik, telefon kilidi ve şifresi belirli bir süre açılmadığında USB bağlantılarını sınırlandırıyor ve erişimi kapatıyor. Dolayısıyla şifreleri kıran GrayKey de böylece tamamen saf dışı kalıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >