Apple'dan yer değişikliği: Çin'den Hindistan'a

Apple, ABD-Çin savaşında 'vaziyet almış' durumda.
Apple, ABD-Çin savaşında 'vaziyet almış' durumda.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki gerginlik, teknoloji konusundaki görünürlüğünü günden güne artırıyor. Son olarak Apple, iki ülke arasındaki gerginliği gerekçe göstererek Çin’deki üretim tesislerini Hindistan’a taşımaya karar verdi.

2018 yılının son haftasında dillendirilen söylentilere göre Apple ve Foxconn, 2019 yılının başından itibaren iPhone üretim tesislerini Çin’den Hindistan’a kaydıracak. Reuters’ın haber kaynakları tarafından doğrulanan bilgiler, Tayvanlı tedarikçinin Hindistan’ın güney eyaleti olan Tamil Nadu’da bulunan Sriperumbudur kentindeki tesislerin kullanılacağı haberlerini doğruluyor.

ABD ve Çin arasındaki 'sınırsız rekabeti' vurgulayan illustrasyon.
ABD ve Çin arasındaki 'sınırsız rekabeti' vurgulayan illustrasyon.

Sriperumbudur Eyaleti’nin Endüstri Bakanı M.C Sampath, bu tesislerin halihazırda Xiaomi cihazların üretimi için kullanıldığını ifade etse de Foxconn, Apple’ın siparişlerini yetiştirebilmek için 356 milyon dolarlık bir yatırım yapıp bölgede tam 25 bin kişilik istihdam sağlayabilir.

Apple, iPhone üretim tesislerini Çin'den Hindistan'a taşıyacak.
Apple, iPhone üretim tesislerini Çin'den Hindistan'a taşıyacak.

Apple'ın 'ABD-Çin savaşı' için önlemi

Yine Reuters cephesine iletilen bilgilere göre Foxconn, bahsi geçen tesislerde üst seviye iPhone’ların montajını gerçekleştirecek. İçeriden gelen bazı bilgilere göre ise Apple, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına karşı önceden önlem alıyor. Şimdiye kadar, Apple’ın ortaklarından biri olarak tanınan Wistron Corp. Phone SE ve iPhone 6S’lerin montajını üstleniyordu ve kullanıcıların daha çok alt segment telefonlara yöneldiği pazarın marjinal pazar payına sahipti. Yeni sürecin nasıl sonuçlar doğuracağını zaman gösterecek…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >