Apple'ın bu sene çıkaracağı 'ekonomik fiyatlı' iPhone hakkında bilinen tüm detaylar

iPhone
iPhone

Apple'ın bu sene üç iPhone duyurması bekleniyor; bu da iPhone XR'ın yeni versiyonunun da çıkacağı anlamına geliyor.
Yeni iPhone XR'ın şu an olduğu gibi 6.1 inç'lik LCD ekrana sahip olacağı bildiriliyor.
Ayrıca parlak renklerin yanı sıra daha lavanta ve yeşil tonlarında daha pastel renklerin de yer alması bekleniyor.

Apple, her sene standart modele ek olarak bir büyük ekranlı bir de (diğer iki modele göre) nispeten ekonomik iPhone çıkarıyor.

Aynı durum bu yıl için de geçerli. Şirketin Eylül'de tepe seviyesi iPhone'a ek olarak bir de uygun fiyatlı yeni bir telefonu duyurması bekleniyor.

Bu sebeple, yeni bir iPhone almak için 1000 doları gözden çıkar(a)mayan kişiler, ekonomik modele yönelebiliyor.

Aslında Apple'ın bu sene, 2018'de uyguladığı yöntemin aynısını uygulayacağı konuşuluyor. Az önce bahsettiğimiz iki standart iPhone, bir de düşük fiyatlı iPhone.

Geçen yıl bu, 'ekonomik' modelin adı iPhone XR idi. Apple'ın tepe seviyesinde (iPhone Xs ve iPhone Xs Max) fiyatlar 1000 dolardan başlarken iPhone XR'da bu rakam 750 dolar seviyesindeydi.

Peki ama şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler eşiğinde bu sene piyasaya sürülmesi beklenen ekonomik iPhone ile ilgili neler biliyoruz?

Yeni nesil iPhone XR'da çift arka kamera yer alması bekleniyor.
Yeni nesil iPhone XR'da çift arka kamera yer alması bekleniyor.

Çift kamera

Artık orta ve üst seviye telefonlarda standart halini alan çift kamera, yeni ekonomik fiyatlı iPhone için de olmazsa olmazlardan biri. Bloomberg ve The Wall Street Journal'ın aktardığı haberlere göre mevcut iPhone XS ve iPhone XS Max'te yer alan çift kameraya benzer bir kamera yapısı yeni uygun fiyatlı iPhone için de geçerli olacak.

Yeni iPhone'da 6.1 inç'lik LCD ekranın yer alacağı söyleniyor.
Yeni iPhone'da 6.1 inç'lik LCD ekranın yer alacağı söyleniyor.

6.1 inç LCD ekran

OLED ekranların maliyetleri yüksek. Dolayısıyla bu tip ekonomik fiyatlı bir modelde LCD ekran kullanılması zorunlu. Yeni nesil iPhone XR diyebileceğimiz telefon için de aynı durum geçerli.

Zira The Journal ve 9to5Mac ve TF Uluslararası Menkul Kıymetler analisti Ming-Chi Kuo'nun raporuna göre yeni iPhone XR'da LCD ekran yer alacak.

Apple'ın daha pahalı modelleri (iPhone Xs ve iPhone Xs Max gibi) OLED ekran kullanmaya devam edecek. Ekran boyutu olarak da 6.1 inç'ten bahsediliyor.

Yeni iPhone XR'da lavanta ve yeşil renk seçeneklerinin yer alması bekleniyor.
Yeni iPhone XR'da lavanta ve yeşil renk seçeneklerinin yer alması bekleniyor.

Yeni renk seçenekleri

iPhone XR zaten çok çeşitli renklerle geliyor. Ancak bu yıl yanına lavanta ve yeşil gibi yeni seçenekler ekleneceği söyleniyor.

Bloomberg'ten Mark Gurman'ın Twitter'da bahsettiğirenk yelpazesi, yeni nesil iPhone XR'da parlak ve cesur renkler yerine daha yumuşak ve pastel renkler tercih edileceğini gösteriyor. Mac Otakara da yeni renkler hakkında bir rapor yayınladı.

Yeni ekonomik modelin, iPhone XR'a göre %5 oranında daha büyük bataryaya sahip olması bekleniyor.
Yeni ekonomik modelin, iPhone XR'a göre %5 oranında daha büyük bataryaya sahip olması bekleniyor.

Daha büyük bir pil

Akıllı telefon kullanıcılarının en çok şikayet ettiği noktalardan biri batarya. Dolayısıyla hemen her şirket tek şarjda telefonların daha uzun süre kullanılabilmesi için bataryaları büyütüyor.

Henüz rakamsal bazda herhangi bir bilgi olmasa da yeni ekonomik modelde bataryanın iPhone XR'a oranla %5 daha yüksek kapasite sunacağı söyleniyor.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max'in yeni versiyonlarında da birçok önemli yenilik bekleniyor.
iPhone Xs ve iPhone Xs Max'in yeni versiyonlarında da birçok önemli yenilik bekleniyor.

Yeni iPhone Xs ve iPhone Xs Max'e gelen diğer özellikler

Bir sonraki iPhone XR'dan bahsetmişken yeni nesil iPhone XS ve iPhone Xs Max'i eklemek gerekiyor. Bunları da tek paragrafta özetleyecek olursak; Yeni bir işlemci, geliştirilmiş 12 MP'lik bir ön kamera ve çift taraflı kablosuz şarj şu anda tahminler arasında.

Çift taraflı kablosuz şarj, iPhone ile diğer cihazları da şarj etmeyi sağlayacak.

Şimdilik yeni ekonomik iPhone ile ilgili bilinen detaylar bunlarla sınırlı.