Apple'ın piyasa değeri 1 trilyon doları yeniden geçti

Apple.

Tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi konumunda yer alan Apple, bu seviyede uzun süre kalmamış, değeri birkaç ay boyunca 1 trilyon doların altında seyretmişti.

Apple'ın hisse senetleri, %2 oranında işlem görmeye başlayarak şirket değerini yeniden 1 trilyon doların üzerine çıkardı.

Apple şu an için 1 trilyon dolardan daha değerli tek şirket konumunda yer alıyor.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak değerlendirilen Apple, uzunca bir süredir bu tanımın 'teknoloji' tarafını dışarıda bırakmayı başararak 'en büyük şirketlerden' biri olmuş durumda. Dünya genelinde teknoloji şirketlerinin ortaya koyduğu yükseliş hızı da düşünüldüğünde bambaşka bir seviyeye evrilen süreç, Apple'ın 'tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi' olmasıyla 'fiziksel bir gerçekliğe' de bürünmüştü. Apple, geçtiğimiz yıl 1 trilyon dolar seviyesine ulaşmasının ardından kısa süre içerisinde bu titrini kaybetmiş, hızlı bir değer düşüşü ile 800 milyar dolar seviyelerinde seyretmişti.

Apple, tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi konumunda yer alıyor.
Apple, tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi konumunda yer alıyor.

Cupertino merkezli olarak faaliyet gösteren teknoloji devi Apple, Cuma günü gerçekleşen hareketlenmeyle birlikte bir kez daha 1 trilyon dolar seviyesini aştı. Apple hisselerinde meydana gelen %2'lik artışla birlikte 'rekor' olarak tanımlanabilecek bir hızla yükselen şirket, 1 trilyon dolar seviyesinde daha uzun bir süre boyunca kalmayı hedefliyor.

Apple'ın hisse değerlerindeki değişim.
Apple'ın hisse değerlerindeki değişim.

'Apple 1 trilyon dolar seviyesine yeniden nasıl çıktı?'

Akıllı telefon sektöründeki Çin pazarı, Apple'ın iPhone satışları konusunda büyük önem arz etmeye devam ediyor. Şirket, beklenenden daha güçlü bir talep oranı olması nedeniyle tedarikçilere telefon üretimini %10 oranında artırma talebinde bulunmuştu.

Wall Street, yeni iPhone'lardaki talebe bağlı olarak yapılan fiyat hedeflerindeki yükseltmelerin bir listesini çıkardı. Birkaç firma, beklenenden güçlü talep gelmesi nedeniyle planlanan fiyat hedeflerini yükseltti. Bunlara örnek vermek gerekirse Wedbush isimli şirket, fiyat hedefini 245 dolardan 265'e çıkardı. Japonya merkezli Nomura ise 185 dolarlık fiyat hedefini 205'e yükseltti.

Son artış, Apple'ın Amazon'la olan rekabeti için de büyük önem arz ediyor.
Son artış, Apple'ın Amazon'la olan rekabeti için de büyük önem arz ediyor.

Şirket değerleri ve hareketlenmeleri üzerindeki 'isabetli analizleriyle' dikkati çeken Daniel Ives, Çin pazarının iPhone 11 satışlarında bir artışa sebep olacağını ifade ediyor. Ives, 'Çin ve ABD arasındaki ticaret anlaşmazlığının kara bulutlarını bir kenara bırakırsak Apple'ın iPhone 11 satışlarındaki bu büyük artışa Çin pazarı sebep oluyor' açıklamasını yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >