Araştırma: Selfie fotoğraf çekenler dışarıdan yalnız ve kaybeden kişiler olarak görülüyor

Selfie
Selfie

Selfie çılgınlığı devam ediyor. Sırf bu tür fotoğraflarda iyi çıkmak için estetik yaptıran kişilerin sayısı artmaya devam ediyor.

● Yeni bir araştırma ise selfie çekenlerin aslında dışarıdan yalnız ve kaybeden kişiler olduğunu iddia ediyor. Detaylar haberimizde!

Instagram'da bir selfiepaylaşacaksanız bir kez daha düşünün: İnsanlar yalnız ve kaybeden kişiler olduğunuzu düşünüyor. Yani en azından yapılan araştırmalar bunu söylüyor.

Öncelikle en baştan başlamak gerekiyor. Hepimizin telefonunda, tabletinde ya da bilgisayarında selfieçekimler yer alıyor. Bu kelime hayatımıza son 5-6 yılda dahil olmuş olsa da aslında tarihi epey eski.

Çok eskiye dayanıyor

Selfie'nin doğuşu aslında Sony'nin yayınladığı bir infografiğe göre aslında 1839 yılına dayanıyor. İlk selfie'nin Robert Cornelius'u çektiği de infografikte belirtilenler arasında. İnternetteki ilk kullanım ise Flickr ile 2004 yılına dayanıyor.

Bahsettiğimiz ilk selfie'den 2012'ye kelimenin kullanımı %17 bin kat artmış. Üstelik Oxford sözlüğüne eklenmesiyle milyarlarca kişi artık bu kelimeden haberdar. Türk Dil Kurumu da geçtiğimiz yıllarda bu kelimeyi 'özçekim' Türkçeleştirmeyi uygun gördü.

Artık selfie'lerde iyi çıkmak isteyen birçok kişi yalnızca bu sebepten dolayı estetik yaptırır oldu. Hatta doktorlar, selfie'ler sebebiyle gençlerin plastik cerrahi alanına yöneldiğini söylüyor.

Küçük bir giriş yaptıktan sonra haberimizin asıl konusuna geçebiliriz. ABD'de 119 lisans öğrencisine sorulan sorular, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Toplamda 30 farklı fotoğrafın gösterildiği öğrencilerin 13 özniteliği temel alarak puanlama yapmaları istendi. Başkaları tarafından çekilmiş fotoğraflara oranla selfie çeken kişilerin daha az maceracı, daha az başarılı ve yalnız olarak değerlendirdiler.

Washington State Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Chris Barry'nin araştırmalarına göre, kişinin Instagram fotoğraflarında ne olduğunun aslında pek de önemi yok.

Bu araştırmanın gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışma konusu. Yani aslında birçok kişi araştırma sonucunun yanlış olduğunu söylüyor. Fakat selfie fotoğraf ve videoların yükselişi devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >