Audi'nin yeni emisyon skandalı ortaya çıktı: Toplam 25 bin araç geri çağrılıyor!

Audi
Audi

Volkswagen'den sonra Audi'nin de kendi anavatanında emisyon hilesi yaptığı ortaya çıktı. Üstelik aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ülkelerine gönderilen Audi A8'lerde hileli yazılım kullanıldığı netleşti.

Volkswagen’in emisyon skandalı üzerinden yıllar geçmesine rağmen dev üretici maddi tarafta henüz yaraları tam anlamıyla sarabilmiş değil. Üstelik yaşanan prestij kaybı da cabası. Son olarak Audi’nin de kendi anavatanında emisyon hilesi yaptığı ortaya çıktı. Esasında Alman üreticinin ilk etapta Amerika’da gerçekleştirdiği hile geçen yıl Kasım’da netleşmişti. Bu aşamadan sonra Audi’nin aslında Almanya’da da emisyon hilesi yaptığı belli oldu.

Almanya'da üretilen ve emisyon hilesine karışan toplamda 25.000 adet aracın yaklaşık yarısı birçok Avrupa ülkesine satılmış durumda.
Almanya'da üretilen ve emisyon hilesine karışan toplamda 25.000 adet aracın yaklaşık yarısı birçok Avrupa ülkesine satılmış durumda.

Doğrudan Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan duyuruyla birlikte Audi’nin 2009 ile 2013 yılları arasında ürettiği toplam 25.000 adet A8 modelinde emisyon hilesi uyguladığı ortaya çıktı. Volkswagen’de olduğu şekliyle yazılımlarla gerçekleştirilen emisyon hilesi, birçok kullanıcının aklında soru işareti bırakmaya yetiyor. Zira bu araçların yaklaşık yarısının Avrupa ülkelerinde satıldığı da ifade ediliyor. Yani aslına bakılırsa Avrupa’da birçok farklı ülkede bu yıllar arasında üretilen Audi A8’lerin emisyon skandalına karıştığı söyleniyor.

Bu kapsamda 2009 ile 2013 yılları arasında üretilen toplam 25.000 Audi A8 şirket tarafından geri çağırılıyor.
Bu kapsamda 2009 ile 2013 yılları arasında üretilen toplam 25.000 Audi A8 şirket tarafından geri çağırılıyor.

Tahmin edilebileceği üzere Almanya Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçmiş durumda. Hatta bakanlık şirkete verdiği direktifle 12 Haziran’a kadar duyuru yapıp araçları geri çağırması gerektiğini bildiriyor. Dolayısıyla Audi'nin şimdilik 25.000 aracını geri çağırdığını söyleyebilmek mümkün. Volkswagen’in ardından büyük bir Alman üreticisinin daha skandala dahil olması milyonlarca kişinin Alman otomobil şirketlerine daha temkinli yaklaşacağı gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Geçtiğimiz aylarda Volkswagen sahipleri, sırf emisyon skandalı sebebiyle şirkete hayli öfkelenmiş ve araçlarını fabrikalara göndermeden hemen önce parçaları sökerek ikinci elde satışa çıkarmıştı. Eğer Audi’nin yazılım hilesiyle ilgili yeni dalgalar ortaya çıkarsa benzer bir durum bu otomobilleri kullanan kişiler tarafından da gerçekleştirilebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >