Avrupa Birliği’nin gözü Netflix’te: Yerli içerik kotası geliyor!

​Avrupa Birliği’nin gözü Netflix’te: Yerli içerik kotası geliyor!
​Avrupa Birliği’nin gözü Netflix’te: Yerli içerik kotası geliyor!

Avrupa Birliği, kendi bünyesi dışından içerik sağlayarak Avrupa Birliği sınırlarında popülerleşen Netflix ve Amazon Prime Video’ya yerli yapım kotası getirme kararı aldı…

Avrupa Birliği, Netflix ve Amazon gibi çevrimiçi içerik şirketlerine, minimum %30 seviyesinde yerli içerik bulundurma zorunluluğunu resmen getirdi. Avrupa Komisyonu, bu sınıra ulaşamayan video üreticilerinin Avrupa’da herhangi bir çalışma yapamayacağını da bilgisini de açıklama metnine ekledi. Birkaç ay önce gündeme gelen bu değişiklik için komisyon tarafında son oylamalar beklenirken kararın herhangi bir şekilde değişmeyeceği öngörülüyor. Netflix, Avrupa Birliği’nin sınır olarak belirlediği seviyeye dikkat ettiğini belirten bir açıklama yayınlamış olsa da sonuçlar, Avrupa Birliği’nin hazırladığı raporun ardından netlik kazanacak.

La Casa de Papel, İspanya çıkışlı bir proje olarak onlarca farklı ülkede büyük izleyici kitlelerine ulaşmayı başardı.
La Casa de Papel, İspanya çıkışlı bir proje olarak onlarca farklı ülkede büyük izleyici kitlelerine ulaşmayı başardı.

La Casa de Papel gibi projelerin önü açılabilir

Avrupa Birliği tarafından Netflix ve Amazon gibi şirketlere getirilen kota %30 seviyesinde. Birçok farklı kanaat önderi, bu kotanın %40’a çıkarılması gerekliliğini savunurken Avrupa Birliği’nin ilgili komisyonu bu konu üzerinde de çeşitli değerlendirmeler yapacak. Avrupa Birliği, Netflix ve Amazon gibi platformlara şartlara uyumluluğun tespiti noktasında 20 ay gibi bir süre tanıyacak. 20 ay içerisinde şartları yerine getiremeyen şirketler ağır cezalarla karşılaşabilir. Yeni kota kontrolleri sonrası The Dark, La Casa de Papel gibi AB üyesi ülkelerde oluşturulan orijinal içerik ve filmlere ağırlık veren Netflix’in bu çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >