Başkasının Lightning kablosunu kullanmak verilerin çalınmasına sebep olabilir

Lightning
Lightning

Bir hacker, hem Mac hem de Windows'ların ele geçirilmesine sebep olan Lightning kablosu geliştirdi.

● Güvenlik uzmanları, yabancılardan ödünç alınabilecek Lightning kabloları konusunda uyarıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Lightning kablosu iPhone kullanıcılarının vazgeçilmezi olarak her zaman yanında taşıdığı ürünlerden biri. İlk olarak 2012'de iPhone 5'in piyasaya çıkmasıyla tanıtılan bu kablo sonrasındaki süreçte tüm iPhone'larda kullanıldı. Üstelik iPhone'ların yanı sıra iPodTouch ve iPad'de (2018'de çıkan iPad Pro'lar hariç) şarj ve veri aktarımı için bu kablo kullanılıyor.

Her ne kadar yanıbaşınızdan ayırmasanız da bu ürünler çoğu kişi tarafından kaybediliyor, değiştiriliyor ya da birilerine ödünç olarak veriliyor. Ancak bundan sonra bir yabancının Lightning kablosunu ödünç alırken iki kez düşünmekte yarar var.

Kablonun şu anda satışta olduğu web siteleri de var. Dikkatli olmak gerekiyor.
Kablonun şu anda satışta olduğu web siteleri de var. Dikkatli olmak gerekiyor.

Verileri çalarak bilgisayarları ele geçiriyor

Çünkü bir hacker, özel tasarladığı Lightning kablosuyla hem Mac hem de PC'lerdeki verileri ele geçirebiliyor. Daha da kötüsü bu kablo aslında seri üretimde. Bu yüzden çok daha hassas olunması gerekiyor.

Joseph Cox isimli güvenlik araştırmacısının ortaya çıkardığı bu kablo, aslında Apple yapımı Lightningkabloyla neredeyse tamamen aynı. Bununla birlikte yerleşik bir kablosuz erişim noktası içeriyor.

Bu da aslında saldırganların Mac ve Windows'lara takıldığında komutların uzaktan çalıştırılmasını sağlıyor. Bu verileri okumak ve hatta silme de dahil birçok işlemin yapılmasını sağlıyor.

Dolayısıyla Lightningkablolarını yalnızca Apple'dan almakta yarar var. Ayrıca ödünç alınacak Lightning kablolarında da hassas davranmak şart.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >