Benjamin Button gerçek oluyor: Bilim insanları yaşlanmayı tersine çevirecek yöntem buldu

ABD'li bilim insanları buldukları yöntemle hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Böylece insan giderek gençleşebilir.

Benjamin Button filmini izlemeyen ya da izlemese bile hikayesini duymayan yoktur. Herhalde herkes yaşı geçtikçe Benjamin Button gibi gençleşmek ister. ABD'li bilim insanlarının yaptıkları çalışma bu durumu hayalden öteye taşıyabilir.

ABD'de Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, yetişkin hücreleri embriyonik kök hücrelere dönüştüren bir yöntem geliştirdiler. Böylece hücreler yeniden kurgulanabilecek. Geliştirdikleri yöntemi erken yaşlanma hastalığı taşıyan fareler üzerinde deneyimleyen bilim insanları başarılı sonuçlar elde etti. Bilim insanları yöntem sayesinde farelerdeki yaşlanma etkisinin ortadan kalktığını ve ömürlerinin de %30 oranında arttığını gözlemlemişler.

Daha da geliştirilecek
Söz konusu yöntem insan hücrelerinde de işe yararsa hücrelerin gençleşmesi sağlanabilir. Ancak bu yöntemin bazı yan etkileri de mevcut. Daha önce bu yöntemin organların işlevini bozduğu ya da organizmada kanser oluşumuna yol açtığı gözlemlenmişti. Fakat yeni uygulanan deneylerde olumlu sonuçlar elde edilmesi, bu yöntemin geliştirilmesi açısından önünü açacak gibi.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >