Bilim insanlarından çığır açacak buluş: İnsan bedenini onaran çip geliştirildi

Bilim insanları insan beynindeki nöronların çalışmasını taklit eden ‘beyin çipleri’ geliştirdi.
Bilim insanları insan beynindeki nöronların çalışmasını taklit eden ‘beyin çipleri’ geliştirdi.

Bilim insanları birçok hastalığa çare olacak bir buluş daha geliştirdi. Yapay nöronlardan geliştirilen insan beynindeki nöronların çalışmasını taklit eden ‘beyin çipleri’ gelecekte kalp yetmezliği, Alzheimer gibi zorlu hastalıkların tedavisi için kullanılabilecek.

Bilim insanları yapay nöronlar geliştirerek insan bedenini onarmanın yeni bir yolunu buldu. Bath Üniversitesi’nde bir ekibin geliştirdiği çip, insan beynindeki nöronların çalışma şeklini taklit edebiliyor.

"Gerçek nöronları taklit edebiliyor"

Beyinden bedenin geri kalanına elektrik sinyalleri ileten hücreler olan nöronları taklit eden bilim insanları, bunun nöronların bozulması veya ölmesiyle oluşan hastalıkları tedavi edebileceğini belirtiyor.

  • Bath Üniversitesi Fizik Profesörü Alain Nogaret, “Bugüne kadar nöronlar kara kutular gibiydi ama kara kutuyu açıp içine bakmayı başardık. Buluşumuz çığır açıcı çünkü gerçek nöronların elektriksel özelliklerini çok detaylı bir şekilde taklit edebiliyor” dedi.

Kalp yetmezliği ve Alzheimer gibi hastalıklara çare olacak

Buluşlarını Nature Communications dergisinde yayınlayan araştırmacılar beynin hafızada önemli rol oynayan kısmı olan hipokampus ve nefes almayı kontrol eden kısmındaki hücreleri taklit etmeyi başardı. Bu da beyne yerleştirilecek çiplerle kalp yetmezliği ve Alzheimer hastalığı gibi sorunların giderilmesine kapı aralıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >