Bilim insanlarından inanılmaz keşif: Yüzyıllar sonra canlı olarak yakalandı

​Bilim insanlarından inanılmaz keşif: Yüzyıllar sonra canlı olarak yakalandı
​Bilim insanlarından inanılmaz keşif: Yüzyıllar sonra canlı olarak yakalandı

Filipinler’de inanılmaz bir keşfe imza atıldı. Bilim insanları ‘gemikurdu’ denilen yaratığı ilk kez canlı olarak yakaladı. Yüzyıllardır sadece bir taslaktan ibaret olan tuhaf yaratık şaşkınlık yarattı.

Uzunluğu bir buçuk metreyi buluyor. Kalınlığı ise 6 santimetre… Oldukça garip olan yaratık simsiyah devasa bir kurdu andırıyor. Yüzyıllardır sadece hakkında var olduğuna dair bilgiler vardı. Ancak onu gören kimse yoktu. Bilim insanları 'gemikurdu'nu ilk kez canlı yakaladı.
BBC, araştırma ekibinde ABD, Filipinler ve Fransa'dan bilim insanlarının bulunduğunu bildiriyor. Ekip, Mindanao'daki körfezden beş gemi kurdu topladı. Daha önce gemikurdunun yaşadığı kabuk kalıntılarını bulan araştırmacıların 18. yüzyıldan bu yana elindeki tek kanıt bu kabuklardı. Söz konusu araştırma ekibi 5 adet kabuk içinde canlı deniz kurdunu Filipinler'in Mindanao Körfezi'ndeki sığ bir lagünden çıkardı.

Denizkurtlarını incelemek için alan araştırmacılar bir kabuk içindeki gemikurdunu dışarı çıkarmak için kabuğu dikkatlice başından keserek yaratığı dışarı çıkardı. Kabuktan oldukça uzun, simsiyah devasa bir canlı çıktı.


Hayvan, salgıladığı bir madde ile kalsiyum karbonattan yapılmış kendi sert boru kabuğunu oluşturuyor. Kabuk içinden çıktıktan sonra gittikçe uzayan bir yapıya sahip olan gemikurdunun çamurla beslendiği belirtiliyor. Denizkurdu hayatta kalmak için gerekli olan enerjiyi çamurdaki sülfattan sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >