Bir araştırmacı, Shakespeare'in 'ortak yazar' gizemini çözmek için yapay zekâ kullandı

Shakespeare
Shakespeare

Yapay zekânın kullanım alanı oldukça geniş. Birçok farklı sektörün aktif şekilde yer verdiği yapay zekâ, son olarak gelinen noktada Shakespeare'in 'ortak yazar' gizemini çözdü.

Çek Bilimler Akademisi'nden Petr Plecháč, CNN International'a taşınan haberde belirtildiği gibi yapay zekâyla 1613 yılında yayınlanan Henry VII'nin yalnızca Shakespeare tarafından yazılmadığını kanıtladı. Ayrıntılar haberimizde:

Bugün gelinen noktada sesli asistan, otomasyon teknolojileri ve sağlık sektörüne kadar birçok farklı alan 'makine öğreniminden' yararlanıyor. Çalışmaların tamamı faydalı gibi gözükse de aslında bazen ortaya çıkan manzara insanları korkutuyor.

Henüz birkaç hafta önce yapay zekâyla oluşturulan hareketli Mona Lisa tablosu bunun en somut örneği. Samsung, geliştirdiği özel bir yapay zekâyla tek bir fotoğraf üzerinden video oluşturabiliyor. İlk düşünüldüğünde komik videolarla insanların eğlenebileceği düşünülüyor. Evet; temelde öyle olsa da aslında karanlık bir tarafı da var.

Yapay zekâ teknolojileri yanlış bilgilendirme; sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riski içeriyor.

Böylece yüzyıllardır devam eden tartışma yapay zekâyla çözülmüş oldu.
Böylece yüzyıllardır devam eden tartışma yapay zekâyla çözülmüş oldu.

Son olarak bir araştırmacı, Shakespeare'in gizemini çözebilmek için yapay zekâdan faydalanıyor. Yani aslında bunca yıldan sonra birileri Shakespeare'in son oyunlarından birine ne kadar çalıştığını öğrenmiş olabilir. Hatta bu çalışmalar Shakespeare'inHenry VIII'in tamamını yazmadığından şüpheleniliyor.

Yapay zekâyla ortaya çıktı

Henry VIII'in birden fazla resmî yazara sahip olabileceği fikri aslında epey eski. Hatta ortak yazarın genellikle halefi JohnFletcher olması bekleniyor. Çek Bilimler Akademisi'ndenPetr Plecháč, problemi makine öğreniminin çözmesini sağladı. Yani aslına bakılırsa Shakespeare'in en önemli tiyatro oyunlarından bir bölümü farklı bir kişi tarafından yazılmış. Bu tip gelişmeler aslında önümüzdeki süreçte yapay zekânın kullanım alanlarının daha da genişleyeceğini gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >