Bir sonraki iPhone, 'akıllı telefonların' ötesine geçebilir

iPhone 11
iPhone 11

● Apple'ın gelecek sene çıkacak olan yeni iPhone'u artırılmış gerçeklik teknolojisini geliştirmek için üç boyutlu kamera desteğiyle gelebilir.

● Hatta bu yeni nesil iPhone'un, Apple artırılmış gerçeklik destekli kulaklığına büyük katkı sağlayacağı söyleniyor. Ayrıntılar haberimizde:

Yaklaşık bir ay önce Apple iPhone ailesine üç yeni model eklendi. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max olarak isimlendirilen bu telefonlar, tahmin edildiği gibi 'kamera' tarafında önemli gelişmeler sunuyor. Hatta Pro ve Pro Max takılı iki ürün üç arka kameraya sahip ilk iPhone'lar olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle de iPhone 6, iPhone 7 ya da Plus modellerden bu yeni telefonlara geçiş yapanlar gerçekten çok büyük bir fark hissediyor. Aradan geçen üç-dört yıl aslında iPhone'larda büyük değişimler sağlamış oluyor. Ama asıl büyük farklılığın gelecek sene çıkacak modelde yaşanacağı tahmin ediliyor. Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler yeni nesil iPhone'ların aslında 'akıllı telefonların' ötesinde bir cihaz olacağını gösteriyor.

Tarih bazlı bakıldığında aslında bunları konuşmak için henüz çok erken. Çünkü yeni nesil iPhone'ların tanıtımı üzerinden 1 ay geçti. Ama yine de söz konusu Apple olduğunda yeni ürünlere ilişkin söylentiler çok önceden geliyor.

Apple'ın 2020'de çıkaracağı yeni iPhone'un, karanlıkta daha iyi fotoğraflar çekmekten ya da performans artırmaktan ziyade çok fazla yeni nesil teknoloji barındıracağı söyleniyor. Mevcut raporlara ve söylentilere bakılırsa gelecek nesil iPhone'lar, Apple'ın akıllı telefonları - ve belki de genel telefon endüstrisi - açısından 'yeni telefonların' şekillenmesinde büyük rol oynayacak.

iPhone 11 Pro ve Pro Max'in ötesinde yeni iPhone'un gelişmiş bir üç boyutlu kamerayla gelmesi bekleniyor.
iPhone 11 Pro ve Pro Max'in ötesinde yeni iPhone'un gelişmiş bir üç boyutlu kamerayla gelmesi bekleniyor.

Üç boyutlu kamera

Bloomberg'ten Mark Gurman ve Debby Wu'ya göre Apple'ın 2020 iPhone'larıyla gelmesi beklenen en büyük değişikliklerden biri sotiftike bir üç boyutlu kamera. Böyle bir kamera sisteminin iPhone'un artırılmış gerçeklik yeteneklerini geliştireceği ve gerçek dünyanın üç boyutlu kopyalarını oluşturmak için bir lazer tarayıcı içereceği belirtiliyor. Bloomberg'e göre yeni iPhone üç boyutlu kamerayla sanal nesneleri artırılmış gerçekliğe dönüştürecek ve gelişmiş derinlik algısı sunacak.

Apple iPhone'lar yıllarca artırılmış gerçeklik uygulamalarını destekledi ve şirket 2016 yılında ARKit ile çok önemli adımlar attı. Bu araç aslında mobil geliştiricilerin yüksek kaliteli artırılmış gerçeklik uygulamalarına önemli oranda katkı verdi. Yeni iPhone'ların artırılmış gerçeklik performansını donanımların belirleyeceği düşünüldüğünde aslında Apple'ın üç boyutlu kamera sisteminin sağlayacağı katkı daha net anlaşılabiliyor.

Böyle bir gelişmenin bir sonraki iPhone için neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ama aslında bu teknoloji Apple için belirleyici olma özelliği taşıyor.

Apple CEO'su Tim Cook, artırılmış gerçekliğe duyduğu ilgili defalarca dile getirerek bu teknolojinin uzun vadede sanal gerçeklikten çok daha önemli olduğunu ifade ediyor. Şirketin 2018'deki ilk çeyrek kazanç açıklamasında konuşan Cook, AR'yi insanların performansını artırmada kullanacaklarını ifade etti. Yani aslında Apple'ın bir sonraki iPhone'u, daha büyük bir etkiyle artırılmış gerçeklik destekli ürünlerin çıkmasında araç olarak kullanılabilir.

Apple sızıntılarıyla tanınan Ming-Chi Kuo'nun yakın gelecekle ilgili bir raporuna göre Apple, gelecek yılın ilk çeyreğinde iPhoneiçin artırılmış gerçeklik destekli gözlüğü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Tabii ki Apple'ın bir sonraki iPhone'u ya da diğer ürünleri için ne planladığını bilmek pek mümkün değil. Dolayısıyla tüm bu bilgiler şu anda söylenti aşamasında.