Bluetooth’tan gelen büyük tehlike

Bluetooth, göründüğü kadar masum bir teknoloji olmayabilir.
Bluetooth, göründüğü kadar masum bir teknoloji olmayabilir.

Uzunca zamandır hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelmiş olan, en popüler veri paylaşma sistemlerinin başında gelen Bluetooth teknolojisi, bizlere ciddi sıkıntılar doğurabiliyor. Bunun en son örneği Blueborne…

Bilgisayar ve internet korsanlarının keşfetmesi halinde büyük problemler oluşturabilecek olan detay, Bluetooth üzerinden gelebilecek büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Bluetooth kaynaklı güvenlik zaafiyeti, cihazında bluetooth açık olup saldırganın 10 metre çevresinde yer alan birinin hayatını cehenneme çevirebilir. Kurbanın saldıran cihazla eşleşip transfer onayı vermesine yahut herhangi bir kutucuğu işaretlemesine bile gerek kalmadan gerçekleşen 'tıklamasız' saldırı çıt bile çıkarmadan veri kaybına neden olabiliyor.

BlueBorne tehlikesini ifade eden logo ve tasarım.
BlueBorne tehlikesini ifade eden logo ve tasarım.

Blueborne olarak isimlendirilen güvenlik açığı, henüz birçok kişi tarafından keşfedilmemesi itibarıyla tehlikenin boyutlarını küçük tutmayı başardı. Yine de, bu keşfedilmeme haline güvenmek yerine cihazınızın işletim sistemine bir güncelleme getirmek daha makul bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Daha önce karşılaştığımız diğer tıklamasız güvenlik ihlallerinin aksine Blueborne, cihazlar üzerinde ürkütücü seviyede fazla kontrol veriyor. Bu özellikle Android ve Linux cihazlar için geçerli, çünkü bu sistemlerdeki Bluetooth işlevi yüksek sistem izinlerine sahip.

Blueborne riskinden kurtulabilmek için cihazlarımızı kontrol altında tutmanın faydasını göz ardı etmemeliyiz…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >