Büyük vurgun: 'Amazon çalışanları ücret karşılığında olumsuz yorumları siliyor!'

Amazon
Amazon

Yeni ortaya çıkan bilgilere göre Amazon çalışanları mağazalara ve ürünlere gelen olumsuz yorumları 'paket fiyatla' ücret karşılığında siliyor. Üstelik bu satıcıların diğerlerinin önüne geçebilmesi için çeşitli satış rakamları da paylaşılıyor. Ayrıntılar haberimizde:

The Wall Street Journal, kısa süre önce Amazon çalışanlarının olumsuz yorumları ücret karşılığında sildiğini iddia etti. Araştırmalar sonrası yayınlanan raporda, mağazalara gelen olumsuz yorumların silinmesinin yanı sıra şirket verilerinin 'Amazon çalışanları' tarafından silindiği de yer alıyor.

Olumsuz yorumları para karşılığı siliyorlar!

Hem Amazon hem de farklı mecralardan alışveriş yapan kişiler, ürünleri beğenmediklerinde platformlara olumsuz yorum yapabiliyor. Ancak bu yorumlar, mağaza sahibi tarafından 'potansiyel müşterilerin kaçışı' olarak değerlendiriliyor. Olumsuz yorum ve değerlendirilmelerin ortadan kaldırılmasını isteyen birçok mağaza sahibi ise Amazon çalışanlarıyla gizli bir bağlantı kurarak kötü yorumları ücreti karşılığında sildiriyor.

Satış verilerini paylaşıyorlar!

Rapora göre, iş ortaklarıyla (mağaza sahipleri)alıcılar arasında bağlantı kuran çalışanlar, WeChat benzeri anlık mesajlaşma yazılımlarıyla iletişime geçiyor. Bu aşamadan sonra bir anlamda operasyon süreci başlıyor. Amazon çalışanlarının olumsuz 5 yorumu kaldırmak için 300 dolar istediği belirtilenler arasında. Ayrıca bu satıcıların diğer rakiplerine üstünlük sağlaması için çeşitli satış verileriyle desteklendiği ifade ediliyor. Yani aslında bir anlamda kötü yorumların silinmesinin yanı sıra şirket içinde bir 'veri sızıntısı' da söz konusu.

Amazon çalışanları olumsuz yorumları silmenin yanında kötü değerlendirmeleri de ortadan kaldırıyor.
Amazon çalışanları olumsuz yorumları silmenin yanında kötü değerlendirmeleri de ortadan kaldırıyor.

Amazon açıkladı: Araştırma süreci devam ediyor

Durumun farkında olan Amazon, The Wall Street Journal'ın yayınladığı raporun ardından küçük bir açıklamayla kısaca 'çalışanların erişebileceği şeyleri kısıtladıklarını' belirtiyor. Üstelik bu olayın kapsamı Çin'den ABD'ye kadar uzanıyor. Ardından Amazon sözcülerinin The Verge'e aktardığı bilgiler ise şu şekilde:

  • Çalışanlarımız için katı politika ve iş ahlakı kurallarımız var. Bilgiye erişimi kısıtlamak ve denetlemek için karmaşık sistemler uyguluyoruz. Çalışanlarımızı yüksek ve etik bir standartta tutuyor ve kurallarımızı ihlal eden kişilere hukuki boyutta karşı karşıya geliyoruz. Buna ek olarak, sistemlerimizin kötüye kullanımı için sıfır toleransımız var. Dolayısıyla olumsuz yorumları silen ve değerlendirmeleri ortadan kaldıran kişiler kısa süre içinde bulunacak. Bu iddialarla ilgili kapsamlı bir inceleme yürütüyoruz.

Editörün yorumu: The Wall Street Journal'ın ortaya çıkardığı raporun gerçeklik oranı çok büyük. Zira aslında dev elektronik ticaret sitelerinde geçtiğimiz dönemlerde de benzer durumlarla karşılaşmıştık. Şirket verilerinin sızdırılıyor olması da apayrı bir durum. Önemli olan bu çalışanların şirket tarafından nasıl cezalandırılacağı. Şirketten doğrudan uzaklaştırılacak bu kişiler aslında diğer çalışanların da benzer sistemi hayata geçirmesinin önünü alabilir. Amazon'un bu hususta yaptırımlarının ağır olacağına dair şüphe yok.