Cam filmi yasağında son söz İçişleri Bakanlığı'nda!

Cam filmi
Cam filmi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, cam filmi yasağıyla ilgili yeni tasarıyı kısa süre önce İçişleri Bakanlığı'na sundu. Araçlarda cam filmlerine izin veriliyor ama bunun için tek bir şart var...

Geçtiğimiz Kasım'da cam filmi yasağının Resmî Gazete'de yayınlanmasından sonra polis ekipleri denetimlere başlamış ve toplamda 5 milyon aracı kapsayan camfilmi yasağı sebebiyle sürücülere 301 TL ile 427 TL arasında ceza kesilebileceği belirtilmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yasaklarla ilgili önemli açıklamalar yaparak cam filmlerinin aslında hiçbir zaman serbest olmadığını da bildirmişti.

Elbette yeni hazırlanan tasarı R43 ibaresine sahip camlı araçları kapsamıyor. Zira bu araçlar fabrika çıkışı filmli camlarla geliyor.
Elbette yeni hazırlanan tasarı R43 ibaresine sahip camlı araçları kapsamıyor. Zira bu araçlar fabrika çıkışı filmli camlarla geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girmesiyle birlikte artık araçlara takılan cam filmleri için net bir düzenleme yapılacağı ifade edilmişti. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, cam filmi yasağıyla ilgili yeni tasarıyı İçişleri Bakanlığı'na sundu. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 14.maddesi gereği yapılması planlanan değişiklikler tasarı haline getirildi ve paylaşıldı.

Yeni düzenlemede araçların camlara takılan filmlerin %70 oranında ışık geçirgenliğine sahip olması gerekiyor.
Yeni düzenlemede araçların camlara takılan filmlerin %70 oranında ışık geçirgenliğine sahip olması gerekiyor.

Ön cama film uygulamak kesinlikle yasak!

Hazırlanan bu tasarıya göre araçların ön camlarına film uygulamak kesinlikle yasak. Yani sürücünün 180 derece ön görüş açısı içindeki camlar mutlak suretle filmsiz olmalı. Ancak sürücünün sol ve sağında kalan ön kapı camlarına ise toplam ışık geçirgenliğinin %70 seviyesinde olması koşuluyla cam filmi uygulanabiliyor. Elbette benzer prosedür arka kapılardaki camlar için de geçerli. Camların mutlak suretle %70 ışık geçirgenliğine sahip olması gerekiyor. Öte yandan özel araçlarda acil çıkış camlarına film uygulamak mümkün olmuyor.

İçişleri Bakanlığı'nın onayı bekleniyor

Yeni tasarının İçişleri Bakanlığı tarafından kısa süre içinde değerlendirilmesinin ardından yürürlüğe sokulacağı tahmin ediliyor. Ancak bu konuda vatandaşların en çok merak ettiği detaylardan biri daha önce kesilen cam filmi cezaları... Bu hususta şimdilik herhangi bir bilgi yok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >