Çin, 5G ile dünyanın ilk uzaktan ameliyatını tamamladı

Uzaktan ameliyat
Uzaktan ameliyat

5G teknolojisi yalnızca akıllı telefonlarda kullanılmıyor. Sağlık alanı için de önemli gelişmeler söz konusu. Çin'de yeni yapılan testler, dünyanın ilk 5G destekli uzaktan ameliyatı olarak tarihe geçti.

5G teknolojisi mümkün olan en kısa tanımıyla 'beşinci nesil hücresel ağ' anlamına geliyor. Bu teknoloji daha çok telefonlarda internethızının artışı olarak görülüyor. Ama aslında sanıldığından çok daha fazla yenilik sunuyor. Çin'de 5G bağlantısıyla uzaktan yapılan ameliyat bunun en somut örneği.

Testin sonunda arada 50 kilometre mesafe olmasına rağmen cerrahi operasyon başarıyla tamamlanıyor.
Testin sonunda arada 50 kilometre mesafe olmasına rağmen cerrahi operasyon başarıyla tamamlanıyor.

50 km mesafede yalnızca 0.1 saniye gecikme

5G ile çalışan cerrahi ekipmanı, arada 50 kilometrelik bir mesafe olsa da ameliyatın başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağladı. Burada en önemli unsur gecikme süresi. Yapılan testler gecikmenin 0.1 saniye olduğunu gösteriyor. Bu rakam operasyonlar için hayati önem taşıyor. Robotik kollar aracılığıyla hassas şekilde gerçekleştirilen cerrahi operasyonda, bir hayvanın karaciğeri başarılı şekilde alındı.

Bağlantıya ve teknolojiye güvenin daha da artmasıyla birlikte uzaktan ameliyatların önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >