Çin'de dev elektrikli kargo gemisi suya indirildi

Elektrikli gemi
Elektrikli gemi

Çin'in güneyinde alternatif enerjili gemiler üreten bir şirket, 2000 ton sınıfının ilk elektrikli gemisini suya indirdi. 2,4 MW enerji depolayabilen kargo gemisi, iki saatte şarj olup 80 kilometre yol katedebiliyor.

Çin, havayı kirleten zehirli gazların en büyük kaynaklarından biri olan gemilerin elektrikliye dönüşümünde önemli bir adım attı. Kasımda alternatif enerjili gemiler geliştiren bir firma, 2000 ton sınıfı elektrikli kargo gemisini Guangzhou'da suya indirdi. Türünün ilk örneği olarak nitelendirilen 160 kW gücünde iki elektrik motoruna sahip vasıta, devasa enerji depolama sistemiyle dikkat çekiyor.

En büyük bataryalı Tesla'dan 24 kat daha büyük

26 tonluk süper kapasitör ve dev lityum iyon bataryalardan oluşan 2,4 MW kapasiteli enerji depolama sistemiyle donatılan elektrikli gemi, sadece iki saatte şarj edilebiliyor. Ancak 600 ton ağırlığındaki geminin Tesla Model S P100D'den 24 kat daha büyük olan bataryası, ortalama bir yükle gemiyi 80 kilometreden öteye taşıyamıyor. Bu yüzden kargo gemisinin Guangzhou ile yine Çin'in güneyindeki Zhuhai adaları arasında iç sularda seferlere çıkması planlanıyor.

En az binek otomobillerin elektrikliye dönüşümü kadar önemli olan kargo gemilerinde elektrik motoru kullanımı, önümüzdeki dönemde enerji depolama yoğunluğu daha yüksek bataryaların yaygınlaşmasıyla giderek artacak. Bu alanda önemli çalışmalar yapan Çin'in yakın gelecekte ilk kıtalararası elektrikli kargo gemisini suya indirmesi işten bile değil.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >