Çinli firmadan Tesla Model X'in yarı fiyatına elektrikli otomobil: NIO ES8

NIO ES8
NIO ES8

Dünyanın en güçlü elektrikli otomobilini üreten NIO, Tesla'nın elektrikli SUV'si Model X'e rakip olacak yeni çözümünü tanıttı. Model X'ten çok daha uygun fiyata satılacak olan NIO ES8 adlı SUV otomobil, şarj konusunda sürücülere benzersiz imkanlar sunacak.

Çin'de Tencent, JD.com ve meşhur otomobil portalı BitAuto'nun desteğini alan elektrikli otomobil girişimi NIO, ana akım pazara yönelik ilk aracını tanıttı. Geçen yıl 1341 beygirlik EP9 ile dünyanın en güçlü elektrikli otomobil ünvanını ele geçiren firma, bu defa Tesla Model X'e rakip olacak bir çözümle sektörün karşısına çıktı.

Biri önde diğeri arkada olmak üzere iki elektrik motoruyla toplam 650 beygir güç, 420 Nm tork elde edebilen NIO ES8 adlı otomobil, sıfırdan 100 kilometreye 4,4 saniyede ulaşabiliyor. 70 kW kapasiteli bataryası tek şarjla ortalama 355 kilometre yol katedebilen elektrikli SUV, 2+3+2 düzeniyle toplam 7 kişi taşıyabiliyor.

Batarya değişim servisiyle 3 dakikada tam şarj

Vergi geri ödemesi sonrası ES8'in temel modelini 374 bin yuan (217 bin lira) fiyata satacak olan NIO, müşterilere otomobili bataryasız satın alma imkanı da sunacak. Bataryasız otomobili 159 bin liradan satın alan kullanıcı, aylık 1280 yuan (740 ₺) ücretle batarya kiralama servisinden faydalanabilecek. Bu servis aynı zamanda özel istasyonlardan üç dakika gibi kısa bir süre içerisinde tam dolu batarya değişimi yapmayı da mümkün kılacak. Çin'de 2020'ye kadar 1100 batarya değişim istasyonu ve 1200 de mobil şarj minibüsü NIO müşterilerinin kullanımına sunulacak.

Bir saatte şarj olabilen, 7 kişi taşıyıp akıllı sürüş asistanıyla araç deneyimini en üst seviyeye çıkaran NIO ES8, Mart 2018'de satışa çıkacak. En üst paket özelliklerle üretilecek ilk 10 bin otomobili şimdiden satmış bulunan NIO, gelecek yıl Çin'in Wuhan şehrinde inşa edeceği yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip fabrika sayesinde üretim hacmini birkaç katına çıkaracak. Bu fabrika, firmanın büyük hedefinin küresel otomotiv pazarı olduğunu gösteriyor. Ülkesinde çok değerli yatırımların desteğini almış bulunan firma, 2014'te kurulmuştu. Elektrikli otomobil girişiminin Münih, Silikon Vadisi ve Londra'da ar-ge merkezleri bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >