Çinli Xiaomi halka arz için talepte bulundu

Xiaomi
Xiaomi

Çin teknoloji devi Xiaomi, ilk halka arz işlemini Hong Kong borsasına başvuru yaparak gerçekleştirdi.

Mobil elektronik piyasasına oldukça iddialı giriş yaparak Samsung ve Apple’a rakip olan Çinli Xiaomi, ilk arz işlemini yaptı. Halka arzın ardından şirket dört yıl içinde 10 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor.

Çin’in bir diğer e-ticaret sitesi Alibaba 2014 yılında halka açıldığında bir rekora imza atmış ve o zamana kadarki en büyük küresel halka arz ile 25 milyar dolar kazanmıştı. Samsung ve Huawei’nin ardından üçüncü büyük mobil elektronik şirketi olan Xiaomi, bu işlemi aynı zamanda bünyesindeki güçlü şirketleri artırmak için de gerçekleştirdi.

Xiaomi'nin ürünleri birçok kişi tarafından fiyat-performans ürünü olarak değerlendiriliyor.
Xiaomi'nin ürünleri birçok kişi tarafından fiyat-performans ürünü olarak değerlendiriliyor.

''Kararlılığımız, hayallerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olacak''

Konuyla ilgili açıklama yapan şirketin kurucu CEO’su Lei Jun, akıllı telefon ve diğer cihazlar da dahil olmak üzere, donanımda kâr oranını yüzde 5 artırmak istediklerini belirtti. Açıklamalarına devam eden Jun, ''Herkesin ideallerimizi tam olarak benimsemesinin zaman alabileceğini biliyoruz. Ancak zaman bizim tarafımızda. Kararlılığımız, sonunda hayallerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olacak.'' dedi.

Xiaomi ayrıca, Hindistan’da piyasaya sürülen Mi Müzik ve Mi Video reklam gibi oyun, müzik hizmetlerinden para kazanmak istiyor.

  • Şirketin açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında bir önceki yıla göre satışlarda yüzde 67 artış yakalanarak 18 milyar dolar gelir elde edildi.

ABD için çalışmalar sürüyor

74 ülkede hizmet veren Xiaomi, ABD akıllı telefon pazarı için ayrı bir titizlikle çalışıyor. Şirketin uluslararası ticaret sorumlusu Wang Xiang, şubat ayında CNBC’ye yaptığı açıklamada, ‘’ABD pazarı bizim için çok önemli. Ancak ABD tüketicisine hizmet etmek için şimdiki modellerin kullanılabileceğinden şüpheleniyorlar. Xiaomi’nin bu endişeleri gidermek için ihtiyacı olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >