Çöp Cafe hizmete girdi: ‘Çöpünü getir, yemeğini götür’

Hindistan'da bir kafede, vatandaşlar getirilen çöpler karşılığında 
yemek alabiliyor
Hindistan'da bir kafede, vatandaşlar getirilen çöpler karşılığında yemek alabiliyor

Hindistan’daki Çatisgarh eyaletinin Ambikapur şehrinde ‘çöp kafe’ açıldı. Bu kafede yiyecekler para yerine getirilen çöplerle satın alınıyor. İşletmeciliğini belediyenin yaptığı kafenin amacı, hem yoksul vatandaşlara yiyecek sağlamak hem de çevre kirliliğini azaltmak.

Amerika, Avrupa, ve Asya kıtasının Kamboçya dahil birçok ülkesinde bulunan çöp kafelerden artık Hindistan’da da var. Belediyenin desteklediği bir proje olan ‘çöp kafe’, yemeğe ulaşmakta zorluk çeken yoksul insanlara yemek kaynağı olurken aynı zamanda sokakların da temiz kalmasını sağlayacak. ‘Çöp kafe’ standartlarında, bir öğün yemek karşılığında bir kilo çöp getirmeniz beklenirken, güzel bir kahvaltı için ise yarım kilo çöp talep ediliyor.

Ambikapur'daki çöp kafeyi farklı kılan bir detay var

Ambikapur şehrindeki çöp kafeyi, diğer çöp kafelerden ayıran oldukça makul bir özelliği bulunuyor. Vatandaşların karşılığında yemek almak için getirdiği plastik atıklar, belediyenin şehirde düzgün ve sağlam yollar yapmasında kullanılacak.

Kafede karşılığında yemek alınabilen plastik atıklar, şehrin yollarının yenilenmesinde kullanılıyor.
Kafede karşılığında yemek alınabilen plastik atıklar, şehrin yollarının yenilenmesinde kullanılıyor.

Hindistan’ın en temiz ikinci şehri olan Ambikapur için bu proje bir ilk değil. Geçtiğimiz yıllarda belediye, sadaece 800 bin plastik poşet ve asfalt karışımı kullanarak şehre yeni yollar yapılmıştı. Bu projeyle, hem plastik atıklar geri dönüştürülmüş oluyor hem de yollar daha sağlam ve dayanıklı bir hale gelip sel, deprem ve yangınlara karşı daha korunaklı oluyor.

Bu projeye ek olarak Ambikapur Belediye Başkanı Ajay Tirkey, çöp getirme karşılığında barınak sağlama projesini de hayata geçireceklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >