Cruise sürücüsüz otomobilin en zorlu manevraları nasıl yaptığını izleyin

Cruise Automation
Cruise Automation

● Sürücüsüz otomobillerin özellikle akıcı trafikte dikkat etmesi gereken çok fazla unsur var.
● Cruise'un San Francisco'da test ettiği sürücüsüz otomobil, şehirde en zorlu bölgelerde başarılı bir şekilde manevra yapabiliyor.

● Yapılan dönüşler ve manevralarla elde edilen veriler ise sürücüsüz otomobillerin daha da gelişmesi için kullanılıyor.

Sürücüsüz otomobiller birçok farklı koşuldaBunların bir test ediliyor. Bunların bir kısmı trafiğe kapalı alanda gerçekleştiriyor. Ama bu elbette yeterli değil. Otomobillerin performansını görmek için trafiğin yoğun olduğu alanlarda da test edilmesi gerekiyor. Bu yüzden şehir trafiğinin sürücüsüz otomobilleringelişmesinde katkısı çok büyük.

Sürücünün yer almadığı bir otomobilin akıcı trafikte korumasız şekilde tam sola manevra yaptığını düşünün. Bu aslında sürücüsüz otomobil için gerçekten zorlu bir süreç. Çünkü düz yolda gitmesiyle bu manevrayı yapması arasında dikkat etmesi gereken şeylerin sayısı artıyor. Yani en temelde manevrayla birlikte çevrede dikkat edilmesi gereken nesnelerin sayısı artıyor.

Sürücüsüz otomobillerin dikkate alması gereken çok fazla parametre var

Özellikle de çift şeritliyollarda durum daha da zor bir hâl alıyor. Çünkü bu sefer karşı taraftan gelen aracın hızını, dönüş yolunu ve diğer detayları önceden kestirmesi ve buna göre hareket etmesi gerekiyor. Ayrıca motosiklet ve bisikletleri (otomobillere oranla daha küçük araçları) dikkat etmesi şart. Bunun yanı sıra bir de yayalar var.

Aslında tüm bu veriler birleştiğinde kazariski önemli oranda artıyor. Ancak yine de şu an şehirlerde testedilen bazı sürücüsüz otomobiller bu manevraları gerçekleştirip yerine getirip az önce bahsettiğimiz süreci başarıyla aşabiliyor.

Geleceğin dünyasında sokak ve caddelerdeki tüm araçların sürücüsüz olduğu düşünüldüğünde bu manevralar daha kolay hale geliyor. Çünkü kendi kendine giden otomobiller birbirleriyle iletişim kurabilir hale geliyor.

Sürücüsüz otomobil şirketi Cruise Automation, kendi geliştirdiği teknolojide ilerleme kaydettiğini göstermek için San Francisco'da yeni bir test yaptı. Sürücüsüz araçlarda toplamda 1400 kezsolamanevrayapan otomobiller, Cruise'un bu konuda ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor. Araçlar, şehir içinde yaklaşmakta olan araçların hızını doğru bir şekilde ölçüp kontrol edebiliyor.

Şirketin Başkanı ve Teknoloji Baş Sorumlusu Kyle Vogtbir açıklamasında şunları söylüyor:

    San Francisco gibi tahmin edilemez bir sürüş ortamında işler gerçekten zor. Düzenli olarak 1400 kez güvenli şekilde sola dönüş yapan Cruise araçları, aynı zamanda diğer zor manevralar için de veri üretmiş oluyor.

Ayrıca bu General Motorsdestekli ilk video değil. Yıl başında Cruise Automation teknolojilerinin gelişimini göstermek için San Franciscosokaklarında ustaca ilerleyen ve çeşitli zorlukları atlatan otomobillerin videosu da yayınlanmıştı.

Mart'ta General Motors'un robo-taksi hizmetinin başlayacağı biliniyor. Ayrıca 2019 sonuna kadar sürücüsüz otomobil ekibini ikiye katlayacağı söyleniyor. Şirket ayrıca ABD'de geniş çaplı sürücüsüz otomobil paylaşım hizmetlerin de Waymo ve Ford'a kafa tutuyor.