Devler Çin'den uzaklaşıyor: 'Google, Amazon ve Microsoft da harekete geçti'

Google, Amazon ve Microsoft.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında yaşanan gerilim teknoloji şirketlerinin durumunu da etkiledi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den gelen ürünlere yönelik yaptığı açıklama Apple başta olmak üzere çok sayıda şirketi, üretimleri Çin dışına çıkarmak noktasında harekete geçirdi.

Nikkie Asian Review’da yer alan haberlere göre Amazon, Google, HP, Dell, Sony, Nintendo, Asus, Lenovo ve Microsoft gibi teknoloji dünyasının dev oyuncuları üretimini Çin dışına taşımaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük ve en köklü,en çok para kazananteknoloji şirketleri için üretim adresi genellikle Çin’den başkası değil. Bu bilgi duyulduğunda akla gelen ilk nedenin ‘ucuz işçilik’ olduğu düşünülebilir. Ucuz iş gücü gerçekten önemli bir parametre olsa da en az ucuz iş gücü kadar önemli bir faktör daha var: Nadir toprak elementleri.

Apple ürünleri uzun bir süredir Çin'de üretiliyor.
Apple ürünleri uzun bir süredir Çin'de üretiliyor.

Elimizdeki akıllı telefon, çantasında duran dizüstü bilgisayarımız, mesaiden sonra bineceğimiz otomobil Bu ürünlerin tamamında dünyanın en değerli malzemelerinden biri olarak değerlendirilen lantanitler yer alıyor. Lantanitler olmadan herhangi birinin çalışması mümkün görünmüyor. Lantanitler içinse bolluk adresi tartışmasız Çin. Bu madenlerin Çin’den koparılıp Amerika Birleşik Devletleri yahut Avrupa’ya taşınması da oldukça zor, maliyetli ve hatta tehlikeli. Bu nedenle fabrikaların büyük kısmı Çin, Tayland gibi bölgelerde faaliyet gösteriyor.

Apple, cihaz üretimi konusunda en fazla eşleniğe sahip şirketlerden biri konumunda.
Apple, cihaz üretimi konusunda en fazla eşleniğe sahip şirketlerden biri konumunda.

Avrupa ve Amerika deli gibi bu metallerin olduğu topraklar arıyor, aynı zamanda az derecede kullanacak daha iyi bir teknoloji geliştirmeye çabalıyor, lojistik koşullarını iyileştirip ucuza taşımak ve her ürünleri toplatıp geri dönüşümle o metalleri tekrar kullanmak istiyor. Bu doğrultuda birçok dev şirket de adımlar atmaya çoktan başladı.

"ABD'li devler için Çin, avantajdan çok dezavantaja dönüşmüş durumda. Şirketler, bu dezavantajdan kurtulmanın peşinde."

G20'de yumuşayan ilişkiler somut sonuçlar doğurmadı

Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den gelen ürünlerin gümrük vergisini arttıracağı yönünde çağrı yapmış, buna misilleme olarak Çin de ABD ürünlerinin vergisini artırmakla tehdit etmişti. İki dev ekonomi arasındaki bu gerilim doğal olarak teknoloji şirketlerini oldukça endişelendirmişti. Japoya’da düzenlenen G20 zirvesinde Trump ve Çin Başkanı Xi Jinping ateşkeste anlaştıklarını söylese de bu açıklamalar, büyük teknoloji şirketlerinin üretim hatlarını başka bir yere kaydırma kararını pek de etkilemiş gibi durmuyor.

Donald Trump'ın Çin ürünlerine uyguladığı ambargo kararları iki ülke arasındaki ilişkiyi büyük ölçüde etkilemişti.
Donald Trump'ın Çin ürünlerine uyguladığı ambargo kararları iki ülke arasındaki ilişkiyi büyük ölçüde etkilemişti.

Adres, Çin ve Tayland olarak belirlenmiş durumda

Nikkei Asian Review’da yer alan habere göre Amazon, HP, Dell, Sony, Google, Nintendo, Asus, Microsoft ve Lenovo gibi teknoloji dünyasının devleri üretimlerini Çin dışına çıkarmaya karar verdi. Haberde yer alan bilgilere göre, taşınma işlemlerine başlayan ya da başlayacak olan şirketlerin hedeflerinde Tayvan, Vietnam, Endonezya ve Tayland gibi Asya ülkeleri bulunuyor.

Dünya devleri, Çin'deki üretim tesislerinden yavaş yavaş uzaklaşıyor.
Dünya devleri, Çin'deki üretim tesislerinden yavaş yavaş uzaklaşıyor.

Haziran ayı başında Apple’ın iPhone üretiminin %30’luk kısmını Çin dışına çıkarmaya başlayacağı yönünde çıkan haberler birçok insanı şaşırtmış ve neden olduğuna dair merak meydana getirmeyi başarmıştı. Sürecin devamında, şirket CEO’su Tim Cook, tarifeler konusunda endişeli olmadığını dile getirmişti. Haberimizde geçen diğer şirketler, bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >