Devlerin 'nakit dengesi' değişti: 'Alphabet, Apple'ı geçmeyi başardı'

Google.

● Google'ın çatı şirketi Alphabet, her geçen gün artan bir hızla büyümesini sürdürüyor.

● Şirket, kredi tutarları ve taşınmaz gayrimenkuller haricinde, nakit açısından 'en zengin şirket' olma unvanını kazanarak Apple'ı tahtından indirdi.

● Apple'ın 102 milyar dolarlık nakit birikimini 117 milyar dolar ile geçen Alphabet, 2017 yılının sonundan bu yana neredeyse 20 milyar dolarlık bir artışla zirveye ulaşmayı bildi.

Google dendiğinde birçok insanın zihninde bir şirket profili canlanmıyor olabilir. Bu duruma gerekçe olarak gösterilebilecek çok fazla neden mevcutken en önemlisi hiç şüphesiz Alphabet etkisi. Alphabet, Google ve Googlebünyesindebulunan diğerşirketleri tek bir çatı altında toplamak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu bir şirket olarak tanımlanabilir. Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından yönetilen Alphabet, bünyesinde barındırdığı şirketlerin 'daha şeffaf' bir yapıda değerlendirilmesini temel amaç olarak belirlediklerini her fırsatta açıklamaktan geri durmuyor.

Larry Page, Alphabet'te CEO olarak görev yapıyor.
Larry Page, Alphabet'te CEO olarak görev yapıyor.

En büyük alt şirketi Google Inc'in yanı sıra Calico, Google Ventures, Google Capital, Google Fiber, YouTube ve Google Search'ü de bünyesinde barındıran Alphabet, 26'dan fazla iştirakin katılımıyla dev bir sermaye ve güç dengesine sahip durumda. Kaliforniya merkezli şirketin bu denli büyümesini sağlayan önemli adımların başında yapılan doğru hamleler geliyor. Alphabet, doğru zamanda ve doğru yönergelerle dahil olduğu iş süreçlerini 'doğru yöneterek' Google'ı iş hayatının tam ortasında fakat 'iş hayatından uzak' kılmayı başardı.

Google şirketlerinin tamamı Alphabet bünyesinde yer alıyor.
Google şirketlerinin tamamı Alphabet bünyesinde yer alıyor.

Alphabet'in gelişimini ve büyümesini doğrulayan haberlerden biri ise Financial Times'tan geldi. Gazetede yayımlanan içeriğe göre Google’ın ana şirketi Alphabet, 2019’un ikinci çeyreğinde nakit açısından en zengin şirket unvanını kazandı. Bu anlamda Apple uzun süredir lider konumdaydı. Şu anda Apple 102 milyar dolar nakde sahipken Alphabet 117 milyar dolar nakde sahip.

Apple'ın 'nakit düşüşü' sürüyor!

Alphabet'in sahip olduğu likit rezervi, 2017 yılının son günlerinden bu yana neredeyse 20 milyar dolar seviyesinde bir artış gösterdi. Apple'ın ise 163 milyar dolarla zirvede yer aldığı günler geride kalırken; şirket 163 milyar dolar seviyesinden hızlı bir düşüş trendine doğru sürüklenmiş durumda. Financial Times tarafından yayımlanan rapor, Alphabet'in 30 Haziran’da sona eren ikinci çeyrek satışlarında 38,94 milyar dolar kazanarak analistlerin tahminlerini aştıktan bir hafta sonra görücüye çıktı.

Google'ın başı 'tekelcilik' ve 'çalışan protestolarıyla' dertte.
Google'ın başı 'tekelcilik' ve 'çalışan protestolarıyla' dertte.

Google'ın çatı şirketi tarafından ortaya konan mali başarı, şirket için 'tartışmalı' sayılabilecek bir dönemde meydana gelmesiyle de dikkati çekiyor. Alphabet, uzunca bir süreden bu yana 'tekelcilik karşıtı' incelemeler ve çalışanlar tarafından ortaya konan protestolar ile uğraşırken böylesi bir gelişmeyle karşılaşmak 'patronları' tam bir mutlulukla karşı karşıya bırakmamış olabilir. Alphabet'in nakit düzeyinde zirvede yer almasının şirketi 'en değerli şirket' de yapmadığından Apple, Amazon ve Microsoft gibi rakiplerin varlığı ABD'li teknoloji devini biraz olsun düşünmeye devam ettirecek gibi duruyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >