Disney yapımları hakkında pek duyulmayan gerçekler

Disney gerçekleri
Disney gerçekleri

Dünyaca ünlü animasyon film şirketi Disney bugüne kadar milyonlarca insan tarafından izlenen yapımlarla karşımıza çıkmıştı. Fakat bu yapımların öncesi yaşanan bazı bilgiler sizi şaşırtabilir.

16 Ekim 1923 tarihinde Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından kurulan animasyon stüdyosu, büyüyerek Hollywood stüdyoları haline geldi. Bugün, Walt Disney Company, American Broadcasting Company (ABC) ve ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) gibi iki dev kuruluşun da sahibi olup, Burbank, Kaliforniya'yı merkez seçerek yerleşmiş dev bir kuruluştur. Alanında en iyi olan dünyaca ünlü çizgi ve animasyon devi, aralarında Aladdin'in Sihirli Lambası'ndan Peter Pan'e, Küçük Deniz Kızı'ndan Aslan Krala hem çocukluğumuz da hem de bugün milyonlarca kişinin izlediği onlarca animasyon filmin altında imzası olan bir şirket aynı zamanda.

Peki, bu şirketin yaptığı onca yapım “her şeyi tozpembe” bir geçmişe mi sahip? Ya anlatmak istedikleri? Arka planda verilmek istenen mesajlar? Walt Disney'in kurucusu olduğu Walt Disney Stüdyoları'nın en bilindik yapımları hakkındaki en bilinmedik gerçekleri hiç merak etmediniz mi?

Aslan Kral'ın unutulmaz şarkısı “Can You Feel The Love Tonight Elton John fazla ısrar etmeseydi filmden çıkarılacaktı.

Alladdin'in yüzü Tom Cruise'dan esinlenerek çizilmiş. (sizce benziyor mu?)

John Lennon Walt Disney Stüdyolarının Beatles'a götürdüğü The Jungle Book yapımındaki akbabaları seslendirme teklifini reddetmişti.

Uyuyan Güzel'deki Prens Philip adını Edinburgh Dükü, Kraliçe İkinci Elizabeth'in kocası Prens Philip'ten alıyor. Prens Philip'e doğumunda kendisine Yunanistan ve Danimarka'nın Prensi unvanı verilmiştir. Armasında halen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır. Böyle bir karakterin isminin önemli bir çizgi yapımda yer alması enteresan.

Bilinenin aksine Peter Pan'in küçük perisi Tinkerbell Marilyn Monroe'dan değil model Margaret Kerry'den esinlenilmişti.

Beyonce Princess Tiana rolü üçün seçmelere katılmayı reddetti ve rolün kendisine teklif edilmesini istedi. Beyonce rolü Rüya Kızlar filmindeki rol arkadaşı Anika Noni Rose'ye kaptırdı. Beyoncé, ilk solo albümü Dangerously in Love ile 5 Grammy ödülü kazanmış ünlü bir şarkıcı olmasına rağmen bu “kaprisi” nedeniyle rolü almayı başaramadı.

Prenses Aurora 18 cümle ile Disney tarihinin en az konuşan karakteri olarak biliniyor.

Nightmare Before Christmas (Noel gecesi kâbusu) filminin bir dakikasını yapmak bir hafta sürdü. Animasyon olmakla birlikte stop motion tekniğiyle yapılmış olan bu film özellikle gotik havasıyla dikkat çeker. Bu filmin yönetmeni Henry Selick'tir. Bunun yanında Karlar ülkesi adlı çizgi filminde her karesi için 132 saat harcandı.

Disney Aslan Kral'da sırtlanları aşağıladığı gerekçesi ile dava edildi. Evet, sırtlanları koruyan bir biyolog ortaya çıktı! Aslan Kral çizgi filminde kötü taraf olan sırtlanların haksızlığa uğradığını düşünen bir biyolog sırtlanlar çizgi filmde kötü tanıtılıyor diye Disney'e dava açmıştı.
Wall-E'nin ismi Disney'in kurucusu Walter Elias'dan esinlenmiş.
Wall-E'nin ismi Disney'in kurucusu Walter Elias'dan esinlenmiş.
Mickey ve Mini'nin seslendirmesini aynı zamanda karı koca olan Wayne Allwine ve Russi Taylor yapmıştır.​
Notre Dame'ın Kamburu isimli çizgi filmde yer alan yukarıdaki karakter Aladdin'de karşımıza biraz üstü başı değişmiş, azıcık da delirmiş gibi çıkıyor!

 101 Dalmaçyalı çizgi filminde Pongo'nun 72, Perdita'nın ise 68 beneği varmış! Evet, bir izleyici üşenmeyip üzerlerindeki siyah noktaları saymış!
Mickey ve Mini'nin seslendirmesini aynı zamanda karı koca olan Wayne Allwine ve Russi Taylor yapmıştır.​ Notre Dame'ın Kamburu isimli çizgi filmde yer alan yukarıdaki karakter Aladdin'de karşımıza biraz üstü başı değişmiş, azıcık da delirmiş gibi çıkıyor! 101 Dalmaçyalı çizgi filminde Pongo'nun 72, Perdita'nın ise 68 beneği varmış! Evet, bir izleyici üşenmeyip üzerlerindeki siyah noktaları saymış!
Winnie the Pooh çizgi filminin ana karakterlerinden Eeyore'un sesiyle Transformers'taki Optimus Prime karakterinin orjinal sesleri aynıdır.

 Sihirbazın Çırağı isimli çizgi filmindeki Yen Sid karakteri, Disney isminin tersten yazılışıyla ortaya çıkartılmış. (Dis Ney = Yen Sid)
Winnie the Pooh çizgi filminin ana karakterlerinden Eeyore'un sesiyle Transformers'taki Optimus Prime karakterinin orjinal sesleri aynıdır. Sihirbazın Çırağı isimli çizgi filmindeki Yen Sid karakteri, Disney isminin tersten yazılışıyla ortaya çıkartılmış. (Dis Ney = Yen Sid)
Ormanın Kitabı çizgi filmindeki akbabalar doğrudan Beatles grubundan esinlenerek geliştirildi.

 Disney'in birçok filmindeki sahneler arasında büyük benzerlikler yer alır. Robin Hood yapımındaki “dans” sahnesi ile “Pamuk Prenses” çizgi filmindeki cüceler ile dans edilen sahne birbirine çok benzerdir. Buna benzer birçok sahne farklı yapımlarda karşımıza çıkar. Hatta farklı yapımlarda farklı yapımların karakterleri duvarlara, odunlara, taşlara çizilmiştir.
Ormanın Kitabı çizgi filmindeki akbabalar doğrudan Beatles grubundan esinlenerek geliştirildi. Disney'in birçok filmindeki sahneler arasında büyük benzerlikler yer alır. Robin Hood yapımındaki “dans” sahnesi ile “Pamuk Prenses” çizgi filmindeki cüceler ile dans edilen sahne birbirine çok benzerdir. Buna benzer birçok sahne farklı yapımlarda karşımıza çıkar. Hatta farklı yapımlarda farklı yapımların karakterleri duvarlara, odunlara, taşlara çizilmiştir.
Güzel ve Çirkin'deki ana karakter aslında 7 farklı hayvandan meydana geliyor. Örneğin gövdesi ayıdan, gözleri insandan, sakalı ve kafası boğadan, kaşı ise gorilden alınmış!
Güzel ve Çirkin'deki ana karakter aslında 7 farklı hayvandan meydana geliyor. Örneğin gövdesi ayıdan, gözleri insandan, sakalı ve kafası boğadan, kaşı ise gorilden alınmış!
Hemen her Pixar animasyon filminde Apple'a vurgu yapıldığı dikkatinizi çekmiştir; zira Pixar'ı kuran da Apple'ın ta kendisidir!

 Kayıp Balık Nemo ve Oyuncak Hikâyesi gibi pek çok popüler animasyon filminde görülen A 113 bugüne kadar 14 farklı Pixar yapımı animasyon filmi başta olmak üzere 45 ayrı filmde görüldü. A 113'ün anlamı ise belli; California Institute of Arts yani Kaliforniya Sanat Enstitüsü'nde yer alan sınıfın kapı numarası oluyor. Birçok Disney çalışanı bu sınıftan mezun olduğu için vefalarını göstermek için böyle bir yol sergilemiş.

Bu yazıyı beğendiyseniz “Disney filmlerinin bilmek istemediğimiz görünmeyen sırları” yazımızı mutlaka okuyun.
Hemen her Pixar animasyon filminde Apple'a vurgu yapıldığı dikkatinizi çekmiştir; zira Pixar'ı kuran da Apple'ın ta kendisidir! Kayıp Balık Nemo ve Oyuncak Hikâyesi gibi pek çok popüler animasyon filminde görülen A 113 bugüne kadar 14 farklı Pixar yapımı animasyon filmi başta olmak üzere 45 ayrı filmde görüldü. A 113'ün anlamı ise belli; California Institute of Arts yani Kaliforniya Sanat Enstitüsü'nde yer alan sınıfın kapı numarası oluyor. Birçok Disney çalışanı bu sınıftan mezun olduğu için vefalarını göstermek için böyle bir yol sergilemiş. Bu yazıyı beğendiyseniz “Disney filmlerinin bilmek istemediğimiz görünmeyen sırları” yazımızı mutlaka okuyun.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >