Dolandırıcılar yapay zekâyı ses değişimi için kullanıyor!

Ses değiştirme
Ses değiştirme

Yapay zekâ, her zaman iyi niyetli kişiler tarafından kullanılmıyor. Dolandırıcılar bu kez yapay zekâ destekli ses değiştirme yazılımı sayesinde şirket sahibini 243 bin dolar zarara soktu.

● Yapılan araştırmalar, 2013-2017 yılları arasında sesli dolandırıcılığın eskiye oranla %350 oranında arttığını gösteriyor. Ayrıntılar haberimizde!

Yapay zekâ teknolojileri son birkaç yıldır epey geniş yelpazede karşılık buluyor. En basit örnek olarak akıllı telefonlarda yer alan sesli asistanları gösterebiliriz. Tamamen yapay zekâ desteğiyle çalışan bu asistanlar aslında her daim öğrenmeye aç. Kullanıcılardan gelen dikteleri en ince ayrıntısına kadar algılayan ve buna göre belirli görevleri yerine getiren asistanlar, her geçen gün daha sağlıklı çalışıyor.

Google, Facebook, Amazon, Microsoft ve Apple gibi dev şirketler de aslında bu noktada yapay zekâ desteğiyle birlikte sesli asistanlara yöneliyor. Hatta bu alanlarda çalışmalar yapan irili-ufaklı birçok şirketi de bünyelerine katıyorlar.

gzt

Microsoft'un uzun süredir üzerinde çalıştığı 'metni sese dönüştürme' çalışmaları epey yol katetmiş durumda. Evet; şu an gelinen noktada doğal ses çıktısı üretmek için hâlâ çok fazla zamana ve kaynağa ihtiyaç var. Ancak yine de Çinli üreticilerle birlikte çalışan Microsoft'un çeviri örnekleri hiç de fena değil.

%99.84 oranında anlaşılabiliyor!

Sistem en kabaca tabirle nöronları taklit eden bir sinir ağ altyapısı kullanıyor. Elde edilen sonuçlarda sesler aslında %99.84 oranında anlaşılabiliyor. Yani karmaşık bir cümle bile seslendirildiğinde rahat bir şekilde anlaşılabiliyor.

Hatta durum öyle bir aşamaya geldi ki geçen sene sonunda Çin'de ilk robot haber sunucu da Dünya İnternet Konferansı kapsamında özel bir konuşma yaptı. Xinhua News isimli kanalda İngilizce yayın sırasında ekrana getirilen robot, yapay zekâ desteğiyle metinleri akıcı bir şekilde okudu.

Yüz tanıma teknolojilerini kandıran çeşitli videolar da bunlara dahil edilebilir. Gerçekten ayıramayacak kadar iyiler.

Yapay zekâ teknolojilerinde işlerin bu noktaya gelmesi aslında kötü niyetli kişiler için de yeni bir kapının aralandığı anlamına geliyor. En basiti, sahte ses ya da görüntülerle insanları kandırmak söz konusu olabiliyor.

Bu haber aslında gördüklerinize ya da duyduklarınıza körü körüne inanmamanız gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Bu haber aslında gördüklerinize ya da duyduklarınıza körü körüne inanmamanız gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

243 bin dolarlık sesli dolandırıcılık

Yapay zekâ ve ses teknolojilerini harmanlayarak kullanan kötü niyetli kişiler aslında ortaya 'sesle dolandırıcılığın' yeni bir boyut kazandığını gösteriyor. Hatta son örnekte 243 bin dolarlık sesli dolandırıcılık davası da bunu net bir şekilde kanıtlıyor.

Sahtekarlar, Mart'ta bir enerji şirketi yöneticisinin kimliğini kullanarak Alman ana şirketin baş yöneticisi ve şirketini hedef aldı. Böylece aslında telefon üzerinden para transferi gerçekleştirildi.

Polis, bilgisayar korsanlarının saldırıyı gerçekleştirmek için özel yapay zekâ yazılımı kullandığını ve böyle bir ürünün test edilerek sesin çoğaltılmış versiyonunun da bulunduğunu bildirdi.

Kuşkusuz, kanun uygulayıcı makamlar ve yapay zekâ uzmanları ses teknolojisinin gelişen yeteneklerinin farkındalar. Geçen sene çağrı merkezleri için güvenlik yazılımı ve protokolleri oluşturan Pindrop isimli şirket, 2013-2017 arasında sendikalar, sigortalar, bankalar, aracı kurumlar da dahil olmak üzere ses sahtekarlıklarında %350 bir artış olduğunu bildirdi.

Telefondan bir başkasıymış gibi davranarak ses değiştirme teknolojileriyle özel bilgilere erişilebiliyor. Başkalarının kimliğini sesle anlama yeteneği, yeni ses araçları ve hizmet sunan çağrı merkezlerine güvenin azalmasına sebep oluyor. Nasıl bir çözüm üretileceği ise şimdilik bilinmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >