Donald Trump ve Tim Cook görüştü: 'Apple'a ürün baskısı'

Donald Trump-Tim Cook.
Donald Trump-Tim Cook.

ABD Başkanı Donald Trump, Apple CEO'su Tim Cook ile ABD'nin Teksas eyaletindeki bir Mac Pro montaj fabrikasını gezdi.

Trump ve Cook Apple ürünleri ve teknoloji üzerine sohbet ederken Trump tarafından Apple'a uygulanan 'ABD'de daha fazla ürün istiyorum' baskısı yeniden gündeme geldi.

Çin ve ABD arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşı, Donald Trump'ın Apple'a 'milli bir fonksiyon' yüklemesine neden olmuş, 'daha fazla ürünle savaşı kazanabiliriz' anlayışı doğurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşları birçok farklı alana sıçramış durumda. İnşaattan tarıma; sanayiden sanata kadar çok sayıda farklı konuda kendini gösterebilen savaş, NBA takımları için bile hissedilir hale gelmişti. NBA'in Çinli efsanesi Yao Ming'e bile ambargo uygulatabilen bu savaş, en çok teknolojiyi etkiledi desek yanılmış olmayız.

ABD-Çin gerginliği Yao Ming üzerinden NBA'e bile sıçramış durumda.
ABD-Çin gerginliği Yao Ming üzerinden NBA'e bile sıçramış durumda.

Huawei kriziyle başlayan süreç, ABD'nin 'Huawei casustur' açıklamalarıyla katlanmış, Çinli şirkete çok sayıda ülkenin ambargo uygulamasıyla devam etmişti. Huawei'nin Android'den ayrılması dahi gündeme gelmiş yeni bir işletim sistemi arama zorunluluğu ortaya çıkmıştı.

Çin ve ABD arasında gerçekleşen ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump'ın da özellikle ilgi gösterdiği konulardan biri haline dönüştü. Trump, sık sık Çin ile rekabetin önemine ve 'mutlaka kazanmalıyız' anlayışına dikkati çekmekten geri durmuyor.

Tim Cook ve Donald Trump, Teksas'ta görüştü.
Tim Cook ve Donald Trump, Teksas'ta görüştü.

Son olarak Donald Trump ve Tim Cook, ABD'nin Teksas eyaletindeki bir Mac Pro montaj fabrikasını gezdi. Bu gezi esnasında ürünlere ve Apple'ın teknolojilerine göz gezdiren Donald Trump, Tim Cook'tan bilgi aldı. Görüşme sonrası Trump'ın Cook'a yönelik oluşturduğu 'ABD'de daha çok ürün çıkarmalısın' baskısı da yeniden gündeme geldi. Apple'ın Çinli şirketleri her alanda mağlup etmesi gerektiğine inanan Trump, bu konuda özel yönergeler ve üst düzey ziyaretlerle Apple'ı kıskaç altına almış durumda.

Çin şirketleri ile savaş çok zor!

Çin'in birden fazla marka üzerinden gerçekleştirdiği teknoloji üretim süreçleri Apple'ın Çin'le tek başına mücadele etmesini fazlasıyla zorlaştırıyor. Bu noktada, Apple'ın ABD içindeki diğer şirketlerle işbirliğine gitmekten fazlasıyla uzak olması da Trump'ın planlarını gerçekleşmekten uzaklaştırıyor.

Huawei konusu ABD-Çin gerginliğinin merkezinde yer alıyor.
Huawei konusu ABD-Çin gerginliğinin merkezinde yer alıyor.

Donald Trump, Apple'ın ürün sayısı ve çeşitliliğini iki katına çıkarması gerektiği konusunda ısrarcı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >