Drone'lar savunma sanayinde kullanılmaya başlanıyor: DARPA'nın test videoları paylaşıldı

Drone
Drone

●DARPA ya da uzun ismiyle Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, aynı anda 250 drone'u yönlendiren yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

● Test videolarını paylaşan DARPA, önümüzdeki dönemlerde drone'ların askeri alanlarda nasıl kullanılabileceğini göstermiş oldu.

● Ordu şeklindeki drone'lar birlikte hareket ederek şehirdeki sahte binaları bulmak, çevrelemek ve güvence altına almak için analiz çalışmaları yapıyor.

Drone ya da diğer adıyla İnsansız Hava Araçları, birçok farklı sektör tarafından aktif olarak kullanılıyor. Dizi ya da filmlerde gördüğümüz aksiyon sahnelerinin büyük kısmı artık drone'larla çekilirken bu tip ürünlerle atmosferik çalışmalar dahi yapılabiliyor.

Artık Amazon gibi büyük e-ticaret siteleri karayollarıyla ulaşımın çok zor olduğu bölgelere güvenli ve hızlı şekilde kargo teslimatı için dronekullanmayı planlıyor. Hatta ilk denemeleri yapıyor.

Savunma sanayinde drone dönemi!

Bunlar tamamen sivil hayatla ilgili kullanım alanları. İşin bir de savunma sanayi boyutu var. Bu noktada da aslında güçlü devletler insansız hava araçlarının farklı amaçlar doğrultusunda kullanıyor. Son örnekte ise

Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı olarak bilinen DARPA yer alıyor.

Askeri şartlarda kullanım için özel drone'lar üzerinde çalışan DARPA, yakın tarihli bir test videosunda insansız hava araçlarını sahte şehir binalarını bulmak; çevrelerinigörüntülemek ve güvenceyealmak için analiz ediyor.

DARPA testini Haziran'da Georgia'da gerçekleştiriyor ve hem drone'ları hem de ek cihazlarıkullanarak bu analizi gerçekleştiriyor. Toplamda 250 drone özel programlama yöntemiyle eşzamanlı olarak yönlendirilebiliyor.

DARPA, bir drone sürüsünün uzun mesafeleri görmenin zor olduğu şehirlerde havadan görüntülemeyle büyük katkı sağladığını açıklıyor.

Bir başka projede yine aynı ajans Squad X programıyla sahadaki askerleri yapay zekâ yardımıyla tanımlayıp uçağı ve robotların yardımıyla çevreleri hakkında önemli miktarda bilgi toplamasına imkan tanıyor. ABD Ordusu ayrıca drone'ların piyade birimleri için kullanımını test ediyor. Kısa süre önce FLIR uçağı (minik, avuç içi büyüklüğünde cihazlar) askerlerin önünde uçmak ve diğer verileri geri göndermek için testler gerçekleştirdi.

Yani artık drone sürüleri de savunma sanayinde aktif olarak kullanılacak gibi görülüyor. Şu an için olmasa da önümüzdeki süreçte birçok farklı ülkenin bu çözüme başvuracağı ortada.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >