Elektrikli otomobillerin dramı: Yetersiz şarj istasyonu!

BMW i8
BMW i8

Ülkemizdeki istasyon sayısının az olması sebebiyle elektrikli otomobil sahipleri araçlarını evin önünde şarj etmek zorunda kalıyor. Birkaç gün önce sosyal medyada paylaşılan fotoğraf aslında konuyu net bir şekilde özetliyor.

Yeni nesil elektrikli otomobiller, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi görüyor. Dolayısıyla Tesla, BMW, Mercedes, Volkswagen ve diğer birçok üretici, geleceğin otomobillerine yatırım yapıyor.

lektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonlarının da sayısı artıyor elbette. Ancak ülkemizde henüz "yeterli" sayıda istasyon olmadığı için şarj konusunda çeşitli sıkıntılar yaşanabiliyor. Hafta sonu sosyalmedyada sıkça paylaşılan bir görsel aslında bunun en net göstergesi.

BMW i8'de 5.2 kW/sa kapasitede lityum iyon batarya yer alıyor.
BMW i8'de 5.2 kW/sa kapasitede lityum iyon batarya yer alıyor.

Şarj istasyonlarının kısıtlı olması elektrikli otomobil sahiplerini farklı alternatiflere yönlendiriyor. Son örnekte BMW i8 sahibi, otomobili şarj etmek için evin camından üçlü prizi arabaya uzatmak zorunda kalmış. Menzil mesafesinin düşük olmasıyla birlikte otomobilin belirli aralıklarla şarj edilmesi gerekiyor; dolayısıyla çözüm otomobili eve getirip şarj etmek oluyor. : )

Elbette bu dönüşüm zaman içinde gerçekleşecek. Önümüzdeki yıllarda elektrikli araç sayılarının artmasıyla birlikte şarj istasyonlarının birçok farklı bölgeye kurulması hedefleniyor. Özellikle benzin istasyonlarına yerleştirilecek şarj istasyonları elektrikli otomobil sahipleri için can simidi olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >