Eminem Spotify’a karşı: 36 milyon dolarlık dava

Eminem Spotify’a karşı: 36 milyon dolarlık dava
Eminem Spotify’a karşı: 36 milyon dolarlık dava

● Grammy ödüllü Amerikalı rap yıldızı Eminem, dünyanın en büyük dijital müzik platformu Spotify’a dava açtı.

● 243 şarkının yanlış lisanslandığını ve “sahibi bilinmeyen” kategorisinde yer aldığını öne süren şarkıcı şirkete 36 milyon dolarlık (210 milyon TL) tazminat davası açtı.

Spotify’ın 1999 yılında çıkardığı hit şarkılar ile gönlümüze taht kuran Eminem ile başı dertte. ABD’li şarkıcının finansal açıdan zor günler geçiren plak şirketi Eight Mile Style’ın iddialarına göre, dünyanın en büyük dijital platformu Spotify, Grammy ödüllü ABD’li rapçinin 243 şarkısını doğru lisanslamadı ve onları ‘sahibi bilinmeyen’ kategorisine koydu.

Onlardan biri de, Eminem’e 'En İyi Orijinal Şarkı' dalında Oscar ödülü kazandıran ‘Lose Yourself’ isimli şarkısı. Filmi bile çekilmiş -hatta başrolünde Eminem’in kendisi oynadı- şarkı için seslendireni ve yapımcısının Eminem olması kanıt olarak sunuldu.

Spotify ayrıca, geçen Ekim ayında sanatçıların, şarkı sözü yazarlarının, yapımcıların ve hak sahiplerinin çevrimiçi müzik akışları için ödeme alma sürecini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan Müzik Modernizasyon Yasası'nın (MMA) bölümlerini de ihlal ettiği iddia ediliyor.

“Spotify zorunlu ve diğer lisanslara sahip gibi davranarak aldatıcı davrandı.” diyen plak şirketi, şarkıların telifini alamazsa kötü günlerin kapısını çalmasının çok yakında olduğunu biliyor.

Eminem her şarkısı için 150 bin dolar istedi
Eminem her şarkısı için 150 bin dolar istedi

Spotify’da aylık ortalama 32 milyon dinleyicisi bulunan Eminem’in bu şarkıların dinlenmesinden para kazanamadığı ve telif ücreti alamadığı söyleniyor.

Her şarkı için 150 bin dolar isteyen ABD’li rap yıldızı daha önce Yeni Zelanda’nın başında olan Ulusal Parti’nin reklamında şarkısının izinsiz bir versiyonunun kullanıldığı gerekçesiyle tazminat davası açmış ve 412 bin dolar kazanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >