En teknolojik hareket: "Güneşten korunmak için 'yer değiştiren' ev!"

Güneşe duyarlı ev.

Son teknolojinin dahil olmadığı herhangi bir alan, ürün ya da gerçeklikle neredeyse karşılaşamadığımız bugünlerde, Polonya'da oldukça enteresan bir ev tasarlandı. Bu evin terası, eve giren güneş ışığını en uygun şekilde ayarlayabilmek için hareket edebiliyor. KWK Promes tarafından inşa edilen 'süper akıllı' ev, zemine gömülü bir ray üzerinde rahatça ve yavaşça hareket sağlıyor.

Teknolojinin yalnızca akıllı telefon yahut bilgisayar özelinde güçlendiği yanılgısı birçok farklı teze konu olmayı başarırken insanların teknolojik geliştirmelere yönelik tavrı da farklı alternatifler oluşturabilmek, yeni dünya alışkanlıkları meydana getirebilmek konusunda oldukça güçlü. Yalnızca günlük hayat özelinde bakıldığında bile yolculuklardan mutfak gereçlerine; ayakkabılardan takılara kadar hemen her ürün 'son teknoloji' bir hal almayı başarıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yenilik haberlerinin birçoğunda da teknolojiyi özellikle yapay zeka özelinde görmeye devam ediyoruz.

'Süper akıllı evin' tasarımı, KWK Promes ekiplerince ve güçlü ekiplerle gerçekleştirildi. Evin yerle teması oldukça stabil bir zemin üzerinde gerçekleşiyor.
'Süper akıllı evin' tasarımı, KWK Promes ekiplerince ve güçlü ekiplerle gerçekleştirildi. Evin yerle teması oldukça stabil bir zemin üzerinde gerçekleşiyor.

Evin teras bölümü hareket kabiliyetini artıracak bir zemin üzerine oturtulmuş durumda.
Evin teras bölümü hareket kabiliyetini artıracak bir zemin üzerine oturtulmuş durumda.

Teknolojide rekabet ortamı belirginleşiyor

Rekabet koşullarının iyiden iyiye zorlaştığı günümüz dünyasında işletmelerin, kurum ve şirketlerin ayakta kalabilmek için teknolojik gelişmelerin tamamını yakından takip etmesi gibi bir zorunluluk ile karşı karşıyayız. Günümüzde; bilim ve teknolojipolitikaları, bütün dünyada, ülkelerin, refah düzeyini doğrudan etkileyen, sosyal ve siyasi konjonktüre yön veren, gelişim ve değişim koşullarını ortaya çıkaran politikalar olarak kabul edilmektedir. Teknolojinin bu etkin işlevi sebebiyle bütün dev şirketler teknoloji üretmek, başka şirketlerin ürettiği teknolojileri ele geçirmek, kullanmak ve yaymak için çaba içine girmiş durumda. Bu çabanın doğal ama etkileyici sonuçlarından biri ise bu hafta içerisinde Polonya'da ortaya çıktı.

Evin hareketini sağlayan ray sistemi.
Evin hareketini sağlayan ray sistemi.
Sistem hem otomatik yönlendirmelerle hem de manuel olarak çalışabiliyor

Hareketli güvenlik sensörleri aktif durumda

KWK Promes tarafından Polonya'da inşa edilen bir ev, güneşin konumuna tepki vermesiyle ilgi çekiyor. The Quadrant House olarak isimlendirilen süper lüks ev, Polonya'nın merkezine yakın bir şehir dışı bölgesine inşa edilmiş durumda. L harfine benzeyen bir şekle sahip evin en önemli ve ilgi çekici özelliği, teras bölümünün cam cepheli oturma odası ve spa arasında otomatik olarak hareket ederek bu alanları genişletip ışığı ve gölgeyi kontrol etmeye yardımcı olması. Teras, entegre ve hareketli güvenlik sensörlerine sahip otomatik bir sürgü yoluyla zemine gömülü bir ray üzerinde yavaşça hareket edebiliyor. Hareket hızı gökyüzündeki güneş hareketlerine uyacak şekilde değişen teras otomatik panjurlarla kaplı ve aynı zamanda manuel olarak da çalıştırılabiliyor. Bu sistemi de KWK Promes’un düzenli olarak çalıştığı iş ortağı Comstal'ın tasarladığını da hatırlatalım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >