Ever isimli uygulama yüz tanıma teknolojisini geliştirmek için müşterilerin özel fotoğraflarını kullanıyor

Yüz tanıma teknolojisi

● Sosyal ağlar ve mobil uygulamalar hiçbir şekilde izin almadan özel kullanıcı verilerini (fotoğraf, video ve diğer tüm detaylar) üçüncü parti şirketlerle paylaşıyor.
● 2013'te hayata geçen Ever isimli bir bulut depolama uygulaması aradan 4 yıl geçtikten sonra yüz tanıma teknolojilerine odaklanıyor ve bu süreçte elde ettiği verileri şirketler ve kolluk kuvvetleriyle paylaşmaya başlıyor.
● Her ne kadar şirket cephesinden birçok açıklama yapılsa da kullanıcılar 'verilerin sızdırılmadığı' yönündeki şirket açıklamalarını doğru bulmuyor.

Facebook, Twitter,Instagram ve diğer sosyal ağların yanı sıra mobil uygulamalar da çok fazla kişiselveri topluyor.

Kullanıcıların fotoğraf ve videoları, banka ya da kredikartıbilgileri aslında en basit şekilde elde edilen veriler arasında.

Elde edilen bu veriler, daha önce sayısız defa karşımıza çıktığı gibi farklı şirketlere farklı amaçlarla satılıyor. Yani aslında son kullanıcılar mağdur oluyor.

Son yıllarda Instagram popülaritesiyle artan fotoğraf merakı, kullanıcıları daha titiz fotoğraf düzenleme ve depolamaya yöneltiyor. Doğal olarak kullanıcılardan veri toplamak isteyen yazılım geliştirici şirketler de doğrudan bu alana yöneliyor.

Ever, 2013'te yalnızca 'bulut depolama' konusunda hizmet vermeye başlamak için yola çıkıyor.
Ever, 2013'te yalnızca 'bulut depolama' konusunda hizmet vermeye başlamak için yola çıkıyor.

2017'de yüz tanıma teknolojileri üzerinde çalışmaya başlıyor

2013'te bulut depolama çıkış noktasıyla hayata geçirilen Ever isimli uygulama (fotoğraf ve video depolama) da aslında az önceki örnektekine benzer bir tutum sergiliyor. 2017'de yüz tanıma teknolojisine geçiş yapan şirket, bu alanda da hizmet vermeye başlıyor. İşte hatlar da tam olarak buraya karışıyor.

2013 ve 2017 yıllarıarasında toplanan müşteri verileri kullanılmaya başlanıyor. Bu veriler arasında az önce de bahsettiğimiz gibi fotoğraf ve videolar yer alıyor. Şirket, her ne kadar 2500 kelimelik'gizlilik politikasında' yüz tanıma teknolojisiyle ilgili detayları paylaşsa da kullanıcılarainandırıcı gelmiyor. Çünkü elde edilen verilerin yapayzekâyıeğitmek için kullanıldığı 'şifreli satırlarda' yer alıyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada 'Dosyalarınız ve ürünlerinizi bu teknolojileri geliştirmek için kullanıyoruz' şeklinde bir cümle var.

Şu an gelinen noktada ise uygulamanın polis ve kolluk kuvvetleriyle verileri paylaştığı iddia ediliyor.
Şu an gelinen noktada ise uygulamanın polis ve kolluk kuvvetleriyle verileri paylaştığı iddia ediliyor.

Kolluk kuvvetleriyle bilgi paylaştığı söyleniyor

Nisan'da NBC News ile görüştükten sonra gizlilik politikasını güncelleyen şirket, maddeler arasına 'kurumsal yüz tanıma teklifleri içerdiğini' açıklamak için bir cümle ekliyor.

NYU Hukuk Profesörü Jason Schultz, NBC News'e verdiği demeçte şuaçıklamayı yapıyor:

  • Asker ya da kolluk kuvvetlerine satılan bir ürünü eğitmek için fotoğraftaki insanların benzerliğini ticari amaçla kullanıyorlar.

Doğal olarak Schultz'un bu açıklaması ortalığı daha da karıştırıyor.

Şirket, hiçbir zaman uygulama üzerinden elde edilen verilerin kolluk kuvvetlerine satılmadığını (müşteriler arasında Pepper robotunun üreticisi SoftBank Robotics var) belirtiyor.

MegaFace ve Faces in the Wild gibi milyonlarca fotoğraftan oluşan veritabanları aslında özel şirketlerin yüz tanıma teknolojilerini geliştirmek için epey aktif kullanılıyor. Ever örneğinde de bu net bir şekilde görülebiliyor.

Ever'ın yüz tanıma sistemleri web sitesinde, şirketin 13 milyardan fazla görüntü ve videoyla 'dünyanın en büyük, en çeşitli ve tescillenmiş veri setlerinden' birine sahip olduğunu öne sürüyor.

Yazılımın 'gözetim ve izleme, fiziksel erişim kontrolü ve dijital kimlik doğrulama' için kullanıldığı ve bireyleri tanımaktan daha fazlasını yapabileceği söyleniyor. Buna ek olarak insanların duygularını, etnik kökenlerini ve yaşlarını kategorize edebileceği de ifade ediliyor.

Konuyla alakalı olarak Ever CEO'su Doug Aley, şunları söyledi:

  • Gizlilik politikamızın ve hizmet şartlarımızın çok açık ve iyi dile getirildiğini düşünüyorum.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >