Facebook durmuyor: 'Milyonlarca kullanıcının fotoğrafı sızdı'

Facebook, skandalları durmak bilmiyor.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, uzun zamandır alışık olduğumuz ‘veri skandallarına’ bir yenisini daha ekledi. Sistemdeki yeni açık nedeniyle tam 6.8 milyon kullanıcının fotoğrafları üçüncü parti uygulamaların veri ağına geçti.

2018 yılını ‘skandal yılı’ yapmayı başaran Facebook, kullanıcı bilgilerini sızdırma geleneğine devam ediyor. Facebook’un blog bölümünde bulunan gönderiyle göre, son skandal tam ‘6.8 milyon kullanıcının fotoğraflarının sızdırılması’ olarak değerlendirilebilir.

Şirket, açığı sonradan kapatmış olsa da, üçüncü parti uygulama üreticileri sorundan etkilenen kullanıcıların 13-25 Eylül sürecinde pazar yerine ya da Facebookhikayelerine ekledikleri görsellere erişim sağladı. Bu açık uygulamalara yüklenen ama paylaşılmayan fotoğraflara erişim şansı da doğurmuş oldu.

Mark Zuckerberg'in son skandala ilişkin yapacağı açıklama merakla bekleniyor.
Mark Zuckerberg'in son skandala ilişkin yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

‘Tahmin edilenden az kullanıcı etkilendi’

Facebook, tüm skandallarda yapmayı alışkanlık haline getirdiği ‘özür dileme’ hadisesini tekrarlayarak bu problemden müzdarip olan kullanıcılarla iletişime geçileceğini iletti. Şirket cephesinden yapılan açıklamaya göre, sorundan etkilenen kullanıcı sayısı tahmin edilenin çok altında. Buna rağmen, problemi tam olarak çözmek amacıyla bahsi geçen tüm uygulamaları incelemek istediklerini ifade eden şirket yöneticileri, problemin kaynağı olarak ise Facebook’un fotoğraf API’sinde, güncellemede yaşanan bir kod hatasını gösteriyor.

Facebook'un mobil uygulaması, 'açığın' temelinde yer alıyor.
Facebook'un mobil uygulaması, 'açığın' temelinde yer alıyor.

Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe konana yeni yasalar, şirketlerin bu tip açıkları maksimum 72 saat içerisinde çözüme kavuşturmasını öngörüyor. Facebook’un AB merkezinin yer aldığı İrlanda’daki otoritelerin, şirketin yaşadığı veri sızıntısından ne zaman haberdar edildiği ise şimdilik bilinmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >