Facebook, düşünceleri metne döken yeni sistemin detaylarını paylaştı

Facebook
Facebook

Facebook, 2017 Geliştiriciler Konferansı'nda düşünceleri yazıya döken yeni bir sistem üzerinde çalıştığını duyurmuştu.
Bu aşamadan sonra çalışmalarını hızlandıran şirket, San Francisco Üniversitesi araştırmacılarıyla birlikte testleri devam ettirdi ve beyin aktivitelerini %76 doğrulukla metne döken teknolojinin ayrıntılarını paylaştı.
Facebook, bu teknolojinin yakın zamanda kullanılmayacak olsa da hem VR hem de AR konusunda önemli bir eğilim sağlayacağını belirtti.

Facebook, 2 yıl önce düzenlenen Geliştirici Konferansı'nda 'düşünceleri' yazıya döken yeni bir sistem geliştirdiğini duyurmuştu. BCI olarak isimlendirilen bu teknoloji aslında insanların beyninden geçirdiklerini doğrudan metne dönüştürüyor.

Hatta açılış konuşmasında Facebook Teknoloji biriminin en önemli isimlerinden biri olan Mike Schroepfer, herkesin küresel topluluk kurmasına yardımcı olacak teknolojiyi geliştirme hedefinden bahsetti. Bunu yapmak için önümüzdeki 10 senede bağlantı; yapay zeka, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi birçok farklı teknolojiden yararlanılacağını belirtti.

Bu program için çalışan San Francisco Üniversitesi'ndeki araştırmacılar şimdi de beyin aktivitelerini gerçek zamanlı olarak kelimelere döken sistemin çalışmasını yayınladılar.

Ekip, beyin aktivitesini kaydetmek için üç epilepsi hastasının beynine yüksek yoğunluklu elektrokortikografi (ECoG) dizileri bağlamış. Sonra bu hastalara basit sorular sormuş ve yüksek sesle cevap vermeleri istenmiş.

Facebook, 2 yıl önce bu teknolojiden fazlasıyla bahsetmişti.
Facebook, 2 yıl önce bu teknolojiden fazlasıyla bahsetmişti.

%76 doğruluk!

Araştırmacılar, hastalar konuşurken algoritmanın beyin aktivitesini kaydettiğini söyledi. Modelin, bu kelimeler %76 kadar yüksek hassasiyette çözüldüğünü belirtiyor.

Facebook, bu sistemin yakında kullanılmayacağını anca AR ve VRdonanımlarıyla etkileşimi önemli oranda kolaylaştırılacağını söylüyor. Hatta açıklamanın tamamı şu şekilde:

    Bu sistemin AR için girdi sorununu kısa zamanda çözmesini beklemiyoruz. Şu anda hantal, yavaş ve güvenilmez bir çözüm var. Ancak potansiyel çok önemli. Bu nedenle en son teknolojiyi zaman içinde geliştirmeye devam etmenin değerli olduğuna inanıyoruz.

Ayrıca, bu ayın başlarında Elon Musk'ın bahsettiği Neuralink ile beyninize takılı bir cihaz yardımıyla iPhone'ları kontrol etmenizi sağlıyor. Yani ana hedef bu. Epey heyecan verici olduğunu özellikle belirtmek lazım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >