Facebook, 'en prestijli listeden' çıkarıldı: 'Etik sahibi değilsiniz'

Facebook.

Dünyanın en prestijli değerlendirme oluşumları arasında yer alan Standards and Poor, her yıl özel yönergelerle sosyal açıdan sorumlu şirketleri sıralayan bir etik listesi oluşturuyor.

Standards and Poor, uzun yıllardır listede yer alan Facebook'u çeşitli nedenlerden dolayı ilk kez liste dışı bıraktı.

Sosyal sorumluluk noktasında 100 üzerinden 22; yönetim kaleminde ise 100 üzerinden 6 puan alan şirket, bir sosyal platform için en önemli ölçütlerden biri olan 'etik olma amacından' uzaklaşmış durumda.

Standards and Poor ayrıca Oracle ve IBM gibi devleri de etik şirketler sınıflandırmasına uzak olmak üzerinden değerlendirdiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasında açık ara liderliğini sürdüren Facebook, değişen alışkanlıklara ve dünya düzenine inat zirvedeki yerini koruyor. Ne Instagram'ın hızlı yükselişi ne de Twitter'ın kemikleşmiş fakat fazlaca etkileşimli kullanıcı kitlesi Facebook'un sahip olduğu liderlikte bir oynama meydana getirmiş değil. Yaşanan onlarca skandal, veri çalma iddiaları ve Zuckerberg'ün üstüne yapışan 'güvenilmezlik' algısına karşın Facebook, her yıl + seviyelerde büyüme açıklıyor. Normal şartlarda bu kadar fazla sayıda skandala ismi karışan bir şirketin sahip olabileceği kötü şöhret nedeniyle düşüş göstermesi beklenirken Facebook'ta düşüşten öte yükseliş trendi anbean devam ediyor.

Facebook, yönetici düzeyinde de 'güven kaybı' yaşandığının farkında.
Facebook, yönetici düzeyinde de 'güven kaybı' yaşandığının farkında.

Facebook'un farklı bakış açılarıyla sürekli olarak değişen 'şirket algısı' bu konunun en yetkin şirketleri tarafından da gözardı edilmemiş diyebiliriz. Sorumlu ve etik iş yapan şirketleri izleyip belirleyen ve çeşitli yönergelerle hareket eden Standard&Poor's Environmental, Social, and Governance (ESG), yıllardır en üst düzey çalışma ortaklarıyla 'etik şirketler' listesi oluşturuyor. Uzun süredir listenin içerisinde yer bulan şirketler, birçok dünya ülkesinin geçerli kabul ettiği liste üzerinden gayet yüklü ve makul anlaşmalara imza atabiliyor. Bu önerme üzerinden baktığımızda, 2009 yılından bu yana istisnasız her yıl listede kendine yer bulan Facebook'un bu yıl içerisinde listeden ayrılması 'şaşırtıcı' olarak değerlendirilebilir.

Standard&Poors.
Standard&Poors.

Standard & Poor’s Environmental, Social, and Governance (ESG), sosyal sorumluluk ve yönetim konusunda aldığı zayıf puanlar nedeniyle Facebook'u liste dışı bıraktı. Facebook, sosyal sorumluluk kaleminde 100 üzerinden 22, yönetim kaleminde ise 100 üzerinden 6 puan aldı. S&P’nin yönetim şefi Reid Steadman, Facebook’un hayal kırıklığı yaratan sonuçlarının, 'kullanıcılarının bilgilerini neden toplayıp paylaştığına ilişkin şeffaflık eksikliği' de dahil olmak üzere bir dizi endişe yaratan gizlilik politikalarına bağladı.

Cambridge Analytica skandalı, Facebook'u büyük ölçüde yıpratmıştı.
Cambridge Analytica skandalı, Facebook'u büyük ölçüde yıpratmıştı.

Tüm bunlara ek olarak kullanıcılardan izin almadan 150 şirkete kişisel verilere ulaşma yetkisi vermesi, Cambridge Analytica skandalında olduğu gibi kişisel verileri kötüye kullanma ve 50 milyon hesabın hack’lendiği olayı da örnek veren Steadman, bu olayların Facebook’un gizlilik konusundaki çalışmalarını yetersiz olduğunun kanıtları olduğunu ekledi.

Facebook ne yaptı?

Aylardır farklı konu ve dava dosyaları özelinde sürekli olarak konuştuğumuz ve artık dillere pelesenk hale gelen 'Facebook skandalı', 'Google skandalı' gibi söylemler, şirketler için tatsız fakat güçlü bir şöhrete dönüşmüş durumda. Dünyanın en sık kullanılan sosyal medya platformlarından biri konumunda yer alan Facebook'un kullanıcı kişisel verilerini rıza almaksızın Microsoft, Amazon, Spotify gibi dev şirketlerle paylaştığı ve söz konusu veri miktarının Facebook'un açıkladığından çok daha büyük boyutlarda olduğu bilgisinin ortaya çıkmasıyla çok sayıda eleştiri, şirketin başını ağrıtmaya yetmişti.

Manipülasyon iddiaları bardağı taşırdı

Facebook'un başına gelenleri farklı eksenlerde kendi bünyesinde yaşayan Google da, 'benzer hataların' bedelini güvenilirlik kaybıyla öderken şirketin sahip olduğu verileri başka şirketlerle, daha fazla gelir için paylaşması uzun süre konuşulmuştu. Google ve Facebook'un herhangi bir saiki dikkate almadan attığı adımların tamamı 'zirvede skandal' başlıklarıyla gündemden hiç düşmedi.

Google da Facebook ile benzer bir son yaşayabilir. İki şirket de yaşadıkları güven kaybını telafi etmeli.
Google da Facebook ile benzer bir son yaşayabilir. İki şirket de yaşadıkları güven kaybını telafi etmeli.

Dev şirketlerin bitmek bilmeyen skandallarına son ek, Facebook'un yakından tanıdığı bir isim olan eski girişimci Roger McNamee'den geldi. Facebook'un erken dönem yatırımcıları arasında yer alan Roger McNamee, Facebook ve Google'ın kullanıcılarını manipüle ettiğini iddia etti. Şu an için Silikon Vadisi eleştirmenlerinden biri olarak görev yapan tecrübeli teknoloji otoritesi, 'kullanıcı davranışlarını etkilemek konusunda Çin'le yarışmak gibi bir zorunluluğumuz yok' açıklamasında bulunarak Facebook ve Google'ın tüketicilerini kendilerinden bile daha iyi tanıdıklarını ifade etti.

Standard & Poor’s Environmental, Social, and Governance (ESG), Facebook'un dışına IBM ve Oracle gibi devleri de liste dışı bıraktığını açıkladı. Şirket, Facebook'un aksine IBM ve Oracle için ise herhangi bir neden paylaşmadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >