Facebook etkileşim için çekiliş yapan hesapları sınırlandırabilir

Facebook
Facebook

Facebook, gruplar ve sayfalar için algoritma değişikliklerine devam ediyor.
Şirket son olarak tamamen etkileşimi artırmak için çekiliş yapan grup ya da sayfaların puanlarını düşürmeyi temel alan yeni bir sistem geliştiriyor.

Facebook her ne kadar 'arkadaş ekleme' temeli üzerine kurgulansa da aslında grup ve sayfalar sayesinde etkileşimi önemli oranda artırıyor.

Niş konulara özel olarak açılan grup ya da sayfalar aslında sosyal ağ tarafından büyük önem görüyor. Her mecradan yararlanmak isteyen yayıncılar da doğal olarak Facebook'unbu ek özelliklerine başvuruyor.

Facebook, geliştirdiği yapay zekâ algoritmasıyla tüm gönderileri ince eleyip sık dokuyor.
Facebook, geliştirdiği yapay zekâ algoritmasıyla tüm gönderileri ince eleyip sık dokuyor.

Sık aralıklarla algoritma değişiklikleri yapan platform, medya kuruluşlarını bir anlamda köşeye sıkıştırıyor. Ancak bu noktada algoritmaları iyi takip eden yayıncılar aslında Facebook'tan hâlâ büyük oranda faydalanabiliyor.

Şu anda irili - ufaklı birçok web sitesi ya da medya kuruluşu organik trafik için Google'ın kapısını çalsa da aslında en büyük kitleyi Facebook'tan çekiyor. Dolayısıyla yayıncıların Facebook'a sırtını dönmesi gibi bir durum söz konusu değil. En azından şimdilik...

Facebook'taki organikiçeriklerinsayısı yıllara bağlı olarak önemli oranda azaldı. Buna ek olarak ücretli içeriklere verilen önem arttı. Ama yine de reklam da dahil olmak üzere organik içerikler eskisi gibi gösterilmiyor. Dolayısıyla paylaşım sırasında edilmesi gereken şeylerin sayısı artıyor.

Facebook algoritmasını öğrenmek için dikkate alınacak unsurlar...n
Facebook algoritmasını öğrenmek için dikkate alınacak unsurlar...n

Bu noktada Facebook'un filtrelerine takılan ve erişim engeliyle karşılaşan içerikleri titizlikle gözden geçirmek gerekiyor. Daha doğrusu herhangi bir gönderi oluştururken mutlak suretle göz önünde bulundurulması gereken ayrıntılar var. Haber Kaynağı'nda herhangi bir erişim görmeyen gönderiler:

    - Gerçekten çok kısa gönderiler
    - Spam web sitelerinin bağlantıları
    - Anlamsız reklam
    - Kullanışlı olmayan başlıklar
    - Güncel olmayan detaylar

Ayrıca Facebook'un amacı artık her bir içeriği tanıtmaktan ziyade Haber Kaynağı'nda yüksek kaliteli içeriği sunmayı temel alıyor.

Bu algoritmayı çözebilmek için dikkat edilmesi gereken kriterler arasında içerikte harcanan süre, video yanıtları; yorumlama ve beğenme, yazının bilgilendirici oluşu ve haberlerin paylaşılma gibi durumu kriterler bulunuyor.

Ayrıca Facebook'ta etkileşimi artırabilmek için ilgi çekici sorular sormak da yer alıyor. Ancak bu konuda da Facebook yeni çalışmalar yapıyor.

Sayfaların büyük bir bölümü etkileşimi artırmak için çeşitli sorular sorup anketler düzenliyor. Ancak Facebook aslında bu sorularda yönlendirme yapan sayfaların da çeşitli şekillerde sınırlandırıyor. Yani insanları birkaç seçenekle cevap vermek zorunda bırakan sorular ya da görseller aslında Facebook'un sayfalara verdiği değeri düşürüyor.

Hatta ve hatta Facebook yeni bir önlemle çekiliş hesaplarını da kapatmak ve askıya almak için yeni yöntemler deniyor. Şu anda test aşamasındaki sistemde sosyal ağda sürekli olarak çekiliş yapıp etkileşimleri artıran sayfalar sınırlandırılıyor. Üstelik bu sistemde yüzlerce farklı arkadaşını etiketleyen kişiler için de benzer sistem geçerli.

Bu sistemin Facebook'tan sonra benzer şekilde Instagram'da da kullanılması bekleniyor. Böylece sayfaların yapay bir kitleden ziyade daha gerçek bir takipçi kitlesine erişmesi hedefleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >