Facebook, Instagram ve YouTube beğeni sayılarını gizlemeyi test ediyor

Facebook
Facebook

● Görünüşe göre Facebook, Instagram ve YouTube yıllar önce kendi icat ettikleri 'beğeni' sistemini gizleyerek insanlar üzerindeki baskıyı kaldırmak istiyor.

● Popülerlik ölçütlerini değiştirmeyi isteyen platformlar, beğeni sayılarını gizleyerek insanlar arasındaki rekabeti azaltmayı hedefliyor.

● Instagram'daki testlerden sonra Facebook'ta da benzer bir 'beğeni sayısı gizleme' çalışmaları başlamış durumda. YouTube'un da bu ay devreye sokacağı yeni bir sistem var. Detaylar haberimizde!

Facebook, Instagram ve YouTube yıllar önce kendi icat ettikleri popülerlik ölçümlerinden uzaklaşıyor. Facebook; metin, fotoğraf ya da herhangi bir gönderinin altında yer alan beğeni sayısını gizlemeyi test ediyor. Evet; şu anda bu test aslında beğeni sayılarının tamamen gizleneceğini göstermiyor. Ama yine de az önce bahsettiğimiz her üç platformda da benzer çalışmalar söz konusu.

Jane Manchun Wong aslında gizlenen beğeni sayılarının test edildiğini ekran görüntüsüyle ifade ediyor.
Jane Manchun Wong aslında gizlenen beğeni sayılarının test edildiğini ekran görüntüsüyle ifade ediyor.

Dev şirketler hakkında sızıntılarla çok sık gündeme gelen Jane Manchun Wong, birkaç gün Facebook'un aslında beğeni düğmesini kaldırmak üzere çalıştığını bildirdi.

gzt

Popüler içerik nasıl anlaşılacak?

Beğeni sayılarını gizlemek aslında popüleriçeriğin anlaşılmasına engel değil. Doğrudan 'like' düğmesi yerine diğer etkileşim düğmeleri de kullanılabiliyor. Bu arada aslında beğeni düğmesi kalkmıyor. Yani isteyen herkes beğeni düğmesini kullanabiliyor. Yalnızca beğeni sayısı görünmüyor.

Bir Facebook sözcüsü, Business Insider'a şirketin bu tip rakamlardan kurtulmayı denemek istediğini bildirdi. Ancak bu denemenin şu anda kullanıcılara açık olmadığını da belirtti.

Facebook böyle bir test sonrasında yaşanabilecek durumları da aslında en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyor. Zira benzer durum Instagram için de geçerli.

Değişikliklerin aslında teknoloji endüstrisinde sosyal medya ve uygulamaların insanlara hissettirdiğiyle doğrudan bağlantılı.

Black Mirror 5.sezon 2.bölümde aslında tam anlamıyla bu 'beğeni sayıları' ve 'popülerlik' konuları işleniyor.
Black Mirror 5.sezon 2.bölümde aslında tam anlamıyla bu 'beğeni sayıları' ve 'popülerlik' konuları işleniyor.

Hem Facebook hem de Google'daki çalışanlar aslında 'beğen' düğmelerinden sıkılmış durumda. Hatta bu düğmelerin servislerde yer almasını sağlayan çalışanlar da sürekli gelen bildirimler sebebiyle kendilerini kötü hissettiklerini söylüyorlar. Black Mirror'ın son sezonunda işlenen konu da tam olarak bunu temel alıyor.

Oxford İnternet Enstitüsü'nde bir psikolog olan Andrew Przybylski, sayıları gizleme çalışmalarının herkese kapalı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ve sosyal medyada etki potansiyelinin çok fazla olduğunu belirtiyor.

YouTube da benzer şekilde bu ay itibariyle kendi popülerlik ölçütlerini yumuşatıyor. Mayıs'ta yapılan açıklamada 'kısaltılmış abone sayılarını' kullanacaklarını açıklayan şirket, bu aslında büyük aboneli kanalların sayılarını daha küçük alanda göstereceği anlamına geliyor.

YouTube, daha fazla tutarlılık oluşturmanın ötesinde bu rakamların aslında strese sebep olduğunu belirtiyor. Özellikle de herkesin görebildiği rakamların aslında kullanıcılar arasında çok büyük bir rekabet oluşturduğunu ve bunun da içerik kalitesine yansıdığını söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >