Facebook, seçimlere özel kurduğu birimle yalan haberleri gerçek zamanlı olarak takip ediyor

Facebook
Facebook

Facebook, Brezilya Başkanlık seçimlerine özel olarak kurduğu birimle gerçek zamanlı olarak sahte haberleri analiz edip süreci yönetti. Fakat kısa süre içinde birçok kişiye ulaşan sahte haberler yine can sıkıcı oldu. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, yıllardır 'sahte haberlerle' mücadele için yeni algoritmalar deniyor. Çalışanlara ek olarak makine öğrenimi ve yapay zekâ desteğiyle güçlendirilen bu sistem, aslında çoğu durumda sağlıklı çalışıyor. Ancak yine de 'kritik zamanlarda' beklenenleri tam anlamıyla karşılayamıyor. Birkaç hafta önce Brezilya'da gerçekleşen Başkanlık seçiminin ilk turu bunun en somut örneği.

Facebook, sahte haberlerle mücadele için kurduğu özel birim sayesinde seçim günleri 'gerçek zamanlı' olarak denetim yapıyor.
Facebook, sahte haberlerle mücadele için kurduğu özel birim sayesinde seçim günleri 'gerçek zamanlı' olarak denetim yapıyor.

Sahte haberlerle mücadele devam ediyor

Facebook çalışanları, 7 Ekim'deki seçimin ilk turunda sosyal ağda şüpheli bir şey fark ettiler. Kısa sürede yayılan 'seçimin protestolar sebebiyle ertelendiği' haberi birçok kişinin sandıklara gitmesini engellemiş gibi görünüyor. Facebook'un operasyonekibi ve veri bilimcileri, bu yanlış bilgilendirmeyi düzeltmek için çok yoğun çaba sarf ettiler. Ancak yine de yalan haberin birçok kişiye ulaşmasına engel olamadılar.

gzt

Özel birim kuruluyor

Eylül'de kurulan özel bir birimde sahte haberleri denetleyen ve sahtekarlıkları gerçek zamanlı olarak damgalayan Facebook, 'söz konusu seçimler olduğunda gerçekten her anın önemli olduğunu biliyoruz' açıklamasını yaptı.

Böylece çalışanlar tüm ayrıntıları takip edebiliyor.
Böylece çalışanlar tüm ayrıntıları takip edebiliyor.

Facebook taraf tutuyor mu?

Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi platformlarla birlikte çok önemli bir kitleye ulaşabilen bu ekosistem, aslında sahte haberlerlemücadele için ek çözümler denemesine karşın az önce de bahsettiğimiz 'kritik zamanlarda' başarılı olamıyor. Seçmenlerin yanlış bilgilendirmeden uzak tutulması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini bildiren UC Irvine Siyaset Bilimi ve Hukuk Profesörü Richard Hasen, bu sosyal ağı 'taraf tutmakla' suçluyor.

Ancak Facebook'un seçimlere özel olarak birimler kuracağı ve gerçek zamanlı olarak ayrıntıları paylaşmaya devam edeceği biliniyor. Önümüzdeki dönemlerde sosyal ağın bu alanda çok daha iddialı hale gelip, 'yalan haberleri' daha net bir şekilde devre dışı bırakabileceği konuşuluyor.

Facebook'un bu hususta aslında suç defteri aslında biraz kabarık. Geçtiğimiz dönemlerde ABD Başkanlık Seçimleri'nde de benzer haberler çok sık gündeme gelmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >