Facebook'tan terör destekçilerine darbe vuracak yeni dönem

Facebook, terör destekçilerine karşı mücadele başlatıyor.
Facebook, terör destekçilerine karşı mücadele başlatıyor.

Dünyanın en büyük sosyal ağı, terörizme karşı yapay zekayı kullanarak büyük bir savaş başlattı. Facebook, yeni kurduğu sistemle birlikte El-Kaide ve DEAŞ ile bağlantılı olduğu belirlenen milyonlarca içeriğin neredeyse tamamını kaldırabileceğini ilan etti.

Sosyal medyanın ülkelerin iç meselelerinde ortaya çıkabilecek karışıklığa ve toplumsal sağlığına ilişkin aldığı tedbirler çoğunlukla yetersiz kalıyor. Terör ve bireysel olarak silahlanmayı destekleyen iletilerin dışında ırkçılık, toplumsal cinsiyet, cinsiyet ayrımcılığı gibi konular Facebook'un başına ciddi seviyede bela olabiliyor. Üstüne üstlük, bu haber ve reklamların kaynakları, ülkelerin kontrolünden çok uzak durumda. Hal böyleyken, sorumluluk ne sosyal medya kullanıcılarına, ne de ülke yönetimlerine bağlı olabiliyor. Facebook'un global politika yönetiminden sorumlu ismi Monika Bickert, konuya dair şu açıklamada bulundu: "Bu içeriklere karşı sistemler geliştiriyoruz ve daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz.”

Tüm bu çalışmalara rağmen sosyal medya devi, özellikle terör destekçisi kaç içeriğin kaldırıldığını ve sistem başarısının nasıl sonuçlanacağını net bir biçimde açıklamaktan çok uzak. Bunun yerine yapay zekadan destek alan yepyeni bir filtre sistemi geliştirildiğini ve 27 Kasım'dan itibaren söz konusu içeriklerinin %83'ünün kaldırıldığını ifade ediyor. Bilhassa Avrupa ülkelerinin yoğun baskısı neticesinde Facebook'un terör destekçisi içeriklere dair mücadelesi ciddi bir baskı altına girdi. Avrupalı yetkililer, teknoloji şirketlerinin ağlarında bulunan içeriğe karşı daha yoğun bir sorumluluk alma gerekliliğinden bahsediyor.

Sosyal medyada terörizm neyi amaçlıyor?

Terör destekçisi gruplar, kendi ideolojilerinin propagandasını yapmak, oluşumlarına yeni üyeler eklemek ve onlara eğitim vermek, terörist saldırıları övmek, kutlamak gibi işlemler için YouTube, Twitter ve Facebook'u ciddi manada kullanıyor. Ayrıca, kendi hücreleri arasındaki iletişimi de mesajlaşma servisleri üzerinden sağladıkları gerçeği atlanmamalı. Facebook, kelimeleri, görüntü ve videoları keşfedebilmek amacıyla komplike algoritmalar kullanmak suretiyle bu işin önüne geçmeye gayret etse de halen o içeriklerin varlığı ciddi derecede artış gösteriyor. Yalnızca bu konuyla ilgilenmek amacıyla yazılım mühendisleri ve çeşitli konulardaki uzmanların oluşturduğu 150'den fazla ekibe sahip olan Facebook, amacına ulaşabilecek mi sorusu kulaktan kulağa dolaşıyor...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >