Fisker, bir dakikada şarj olabilen elektrikli otomobil bataryası geliştiriyor

Fisker
Fisker

Elektrikli otomobil girişimi Fisker, batarya alanındaki yeni buluşuyla menzil ve şarj süresi sorunlarına çözüm olmayı hedefliyor. Bir dakikada şarj olabilen 800 kilometre menzilli otomobiller yolda.

Elektrikli ve hibrit spor otomobiller üreten Fisker firması, batarya alanındaki buluşuyla sektörün en önemli sorunlarına çare olacak. Katı hal batarya teknolojileri üzerine çalışan girişim, yeni buluşuyla 1 dakikada şarj olup 800 kilometre menzil sunabilen batarya sistemleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Mevcut lityum iyon piller, sıvı elektrot kullanıyor ve bu yüzden patlama riski taşıyor. Katı hal lityum piller ise, katı elektrot sayesinde sıradan pillere göre enerji yoğunluğunu birkaç kat artırıp patlama riskini ortadan kaldırıyor. Fisker'ın patent başvurusunda bulunduğu teknolojisi, bu tür bataryaların yaygınlaşmasında büyük rol oynayabilir. Üç boyutlu elektrot tasarımı sayesinde enerji yoğunluğu 2,5 kat artıp ve hızlı şarj kabiliyeti kazanabilen enerji depolama sistemleri, sıradan otomobillerin yakıt tankı dolumundan daha kısa sürede tam kapasiteye ulaşabilecek.

Geliştirdiği katı hal batarya teknolojisinin 2023'te üretime hazır olacağını ileri süren Fisker, eğer hedefine ulaşırsa normal bataryalardan daha ucuza mal edeceğini söylediği pillerle 800 kilometre menzilli elektrikli otomobil geliştirecek. Bataryanın ilk kez tanıtılacağı CES 2018 fuarında teknolojiyle ilgili daha fazla bilgi paylaşılacak.

Fisker ne iş yapar?

2007'de Henrik Fisker tarafından kurulup ilk plug-in hibrit araçlardan birini, Fisker Karma'yı üreten firma, bir yıllık üretim sürecini 2012'de batarya tedarikçisi battıktan sonra sonlandırdı. Üretim tesisleri Çinlilere satılınca geçtiğimiz yıl aynı adla ikinci kez kurulan Fisker, lüks elektrikli otomobiller ve batarya teknolojileri üzerine faaliyet gösteriyor. Şirket, Fisker EMotion ismini verdiği yeni elektrikli otomobilini 2019'da seri üretime sokacak. Araçta LG Chem üretimi 645 km menzile sahip, 9 dakika şarjla 200 km menzil sunan bir batarya bulunacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >