Ford, sürücüsüz otomobillerin içine yerleştirdiği paket teslim robotunu gösteriyor

Ford Digit
Ford Digit

● Ford, otonom araçlara yerleştirdiği teslimat robotlarının videosunu paylaştı. Digit olarak isimlendirilen robot engelleri aşıp teslimatları kapıya kadar getiriyor.

● Toplamda 18 kilograma kadar yük taşıyabilen bu robot aslında Ford'un 'teslimatın geleceği' konusundaki vizyonunu ortaya koyuyor.

● Amerikan otomobil üreticisi bu konuda Agility Robotics ile birlikte çalışıyor.

Robotlar, hayatımızın her alanında benzersiz değişimler gerçekleştiriyor. Özellikle son yıllarda - sürekli tekrarlanan işlerde - (üretim bantları, fabrikalardaki depolama ve e-ticaret şirketlerinde sipariş verilen ürünlerin bir araya getirilmesi) aktif olarak kullanılıyor.

Asıl amaç teslimatları hızlandırıp otomatikleştirmek

Amazon gibi dev şirketler aslında teslimatları hızlandırmak için farklı yöntemler deniyor. Ulaşılması zor bölgelere drone'larla teslimatlar üzerinde çalışan şirketin bir yandan robotları da teslimat için kullanabileceği söyleniyor.

Ford ise son yayınladığı videoyla birlikte 'teslimatın geleceği' konusundaki vizyonunu ortaya koyuyor. Otonom araçların içine yerleştirilen Digit isimli robot şu an her ne kadar ütopik gelse de yıllar sonra araçların teslimatlarını yapmakla görevlendirilebilir. ABD merkezli otomobil üreticisi aslında bu konuya sürekli artan teslimat hacmini desteklemenin farklı bir yolu olarak bakıyor.

Ford elbette bu çalışmaları tek başına yapmıyor. Agility Roboticsisimli bir şirketle iş birliği gerçekleştirilmiş durumda. Ford Araştırmave İleri Mühendislik Başkan Yardımcısı, ABD Posta Servisi'nin 2018'de 10 yıl öncesine göre iki kat daha fazla ürün teslim ettiğini belirtiyor. Robotlar, teslimat sürecinde birçok adımı hızlandırırken elbette dezavantajları da var. Çünkü bir mahallede gezinmesi şaşırtıcı derecede zor.

Büyük olasılıkla teslimat drone'larının ve Amazon Prime Air gibi robotların demolarında robotun açık bir alanın ortasına paket bıraktığını fark etmişsinizdir. Amazon Scout robotu bile arabanızla kapı arasında basamaklar varsa kutuyu saçma bir yere bırakıyor. Digit, kolları ve bacaklarıyla insan gibi hareket ederek gezinebiliyor ve hatta paketinizi tam olarak kapının önüne bırakabiliyor. Robotların karşılaşacağı zorlukları daha iyi anlamak için kapınıza gelene kadar yürüme, kaldırıma çıkma, otomobilleri geçme ve diğer süreçleri düşünün.

18 kilogram yük taşıyabiliyor

Ford'un demo videosunda robot, yolundaki engelleri tespit etmek için LIDAR ve kameraları kullanarak yeni bir rota çizmesine izin veriyor. Yani aslında riskli görülen çimlerin üzerinde yürümeyi seçiyor. Böylece yumuşak bir zeminin tökezlemesine engel olduğu söyleniyor. Bu robotun 18 kilograma kadar ağırlık taşıyabildiği de belirtilenler arasında.

Digit, yük kaldırma işlemini yaparken, kendi kendisi süren araç teslimat sürecinin önemli bir parçası. Bağımsız yollarda gezinen yollara ek olarak araba rakam ve bulut bağlantısı arasında görevini yerine getiriyor. Eğer Digit anlayamadığı bir senaryoyla karşılaşırsa araca geri dönüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >