Geleceğe dönüş: Motorola katlanabilir telefonu Razr'ı duyurdu

Motorola Razr
Motorola Razr

Samsung ve Huawei'nin ardından daha temkinli davranan Motorola da katlanabilir telefonu yeni Razr'ı duyurdu.
Klasikleşen Razr markasına atıfta bulunarak katlanabilir modeli geliştiren Motorola, rakiplerin önüne geçebilecek incelikler barındırıyor.
Araştırma kurumlardan önemli isimler, 'Motorola için amaç katlanabilir telefonla sıçrama yapmakta bu model çok etkili olabilir' şeklinde açıklamalar geliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Motorola, geri dönüşe en fazla ihtiyaç duyan telefon üreticilerinden biri. Tıpkı Nokia ve HTC gibi. Şirket, tam da bunun için yeni nesil 'katlanabilir telefonlar' için çeşitli adımlar atıyor.

David Backham ve Paris Hilton gibi medyatik isimler, 2000'li yılların başlarında MotorolaRazr sahibiydi. O dönemlerde iPhone'lar henüz meydana çıkmamışken birçok kişi bu havalı katlanabilir telefonu kullanıyordu.

Motorola, ikonikleşen tasarıma sahip eski modeliyle 130 milyon adet satmıştı.
Motorola, ikonikleşen tasarıma sahip eski modeliyle 130 milyon adet satmıştı.

Razr, şık tasarımı ve metalik klavyesiyle piyasadaki diğer telefonların önüne geçiyordu. Üstelik yalnızca belirli bir zümreye de hitap etmiyordu. Dörtyıl sonunda ultra ince yapısıyla bugüne kadarki en sevilen ve ikonik hale geldi ve 130 milyon adet sattı.

Sonra Apple iPhone sahneye çıktı ve akıllı telefon furyası başladı. Dolayısıyla Razrtipindeki telefonlar tarihin tozlu raflarına gömüldü. Şimdi ise 10 yıldan uzun bir süre sonra, mobil alanlarda belirsizliğini koruyan Motorola, modern hale getirdiği Razr ile geri dönüş yapıyor.

Akıllı ve katlanabilir olmasının yanı sıra retro tasarımını devam ettiriyor. Katlanabilir yapısını yenilikçi bir dokunmatikekranla birleştiriyor. Elbette fiziksel klavye yok.

Nostaljik ve keskin fütüristik hatlara sahip, Motorola Başkanı Sergio Buniac.

1500 dolarlık yeni Razr, iPhone 11 ve Galaxy S10 gibi 'premium' telefonlardan bile daha pahalı. Ancak hem Motorolabaşkanı hem de şirketteki diğer önemli isimler, insanların bu telefonu satın almak için heyecanlanacağını düşünüyor.

Bu yıl aslında katlanabilir akıllı telefonlar için çok daha hızlı başlamıştı. MWC 2019'da cam bir stantta sergilenen Galaxy Fold, ardından basın mensuplarına gönderildiğinde çeşitli ekran problemleri çıktı. Biz de Barselona'dan ürünün detaylarını sizlere aktarmıştık.

Benzer durum aslında Huawei Mate X için de geçerli. Yine MWC 2019'da karşılıklı sergilenen katlanabilir modeller bu sene çok da ses getiremedi.

Motorola, 'süper premium' akıllı telefonlarla bu pazara ortak olmak istiyor. Tam boy 6.2 inç'lik bir ekranla kompakt bir katlanabilir tasarıma sahip olan yeni Razr, büyük telefon üreticileri için de farkındalık yaratabilecek ayrıntılara sahip. Telefon pazarının yaklaşık %3'üne sahip olan Motorola, yenilenen Razr ile satışları artırmaya odaklanıyor.

Amaç, katlanabilir telefonla sıçrama yapmaksa, bu çok etkili olabilir,

Techsponentia, Avi Greengart.

Tüketicilere yönelik araştırmalar gerçekleştiren Techsponentia isimli araştırma şirketinin şirketinin önemli isimlerinden Greengart, Motorola'nın insanlara arzu edilen telefonları hatırlamaları konusunda yardımcı olacağını da söylüyor.

Yenilenen Motorola Razr, Samsung ve Huawei'ye boy gösteriyor.
Yenilenen Motorola Razr, Samsung ve Huawei'ye boy gösteriyor.

Geleceğe dönüş!

Motorola aslında bu tasarımla yıllar önce çok önemli bir iş başarmıştı. Bu yüzden de başarıyı yeni modellerle devam ettirmek istiyorlar.

O zamanlar bu ikonik cihazları ürettiğimizi bilmiyorduk, Mike Jahnke, Motorola Global Endüstriyel Tasarımcısı.

Yeni bir Rzar kökeni!

Gelecek birkaç yıl içinde Motorola, yeni nesil Razr katlanabilir telefonuyla akıllı telefon pazarında da beklediği ilgiyi görmek istiyor. Evet, bugün gelinen noktada Apple, Samsung ve Huawei gibi dev şirketlerle rekabete girmek zor. Ama denemek şart.

Yenilenen Motorola Razr, katlandığında bu şekilde görünüyor. Üstelik ikinci ekran üzerinden bildirim ve diğer ayrıntıları kontrol etmek mümkün oluyor.
Yenilenen Motorola Razr, katlandığında bu şekilde görünüyor. Üstelik ikinci ekran üzerinden bildirim ve diğer ayrıntıları kontrol etmek mümkün oluyor.

Aslında katlanabilir çözümler yalnızca akıllı telefon ekosistemine has değil. Lenovo dahil birçok şirket aslında dizüstü bilgisayarlarda form değiştiren ve esnek kullanım sağlayan katlanabilir yapılara odaklanıyor.

Yeni Razr yeniden keşfedilen bir tasarım ve yenilik simgesidir, Yang Yuanqing, Lenovo CEO'su.

Motorola, yeni nesil katlanabilir Razr'ı ortaya çıkarabilmek için toplamda 20 tane prototip geliştirdi. Bundan sonra 2016'nın sonuna doğru son prototip tasarımla ikonikleşen Razr arasındaki benzerlik görüldü. Bu arada aslında Motorola katlanabilir telefon geliştirirken doğrudan eski Razr'lara odaklanmamış. Yani şirketin tasarım başkan yardımcısı bu açıklamayı yapıyor.

Doğrudan Razr'ı yapmak için yola çıkmadık ama mantıklı geldi, Ruben Castano, Motorola Tasarım Başkan Yardımcısı.

Samsung konusundan ders çıkaran Motorola, sonunda sıfır aralıklı menteşe denen tam bir katlamaya sahip prototip geliştirdiler.

Menteşe sistemi buradan daha net görülebiliyor.
Menteşe sistemi buradan daha net görülebiliyor.

Yani aslınsa Samsung ve Huawei'den farklı olarak Motorola, yeni Razr'da biraz daha temkinli davrandı. Buniac, 'Tabii ki pazara hızlıca giriş yapmak istiyoruz. Ancak başlamak için acele etmiyoruz.' açıklamasını yapıyor.

Motorola'daki inovasyon ürünleri genel müdürü Jeff Snow, Temmuz'dan bu yana Razr'ı kullandığını söylüyor. Ayrıca Snow, bildirimleri görmek için ikincil ekranı kullandığını özellikle belirtiyor.

Yani aslında nostaljiyle yenilikçi katlanabilir yapısını buluşturan Motorola, pazarda başarılı olmayı umuyor. Bekleyip, göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >