Google ceza aldı: 'Wi-Fi şifreleri izinsiz kaydediliyor'

Google, yargılanma sürecinde.

● Google'ın 'Sokak Görünümü' ismini verdiği servisi birçok kullanıcı için 'kullanışlı' olarak yorumlansa da Google, bu servisle alakalı ciddi bir sorunla karşı karşıya.

● Sürecin mahkemeye taşınmasıyla birlikte kamuoyunun haberdar olduğu 'Sokak Görünümü' gerçeği Google'ı maddi tazminat ödemek zorunda bıraktı.

● Dünya devi şirketin Sokak Görünümü servisi içerisinde kullanılan görüntüleri toplarken çevredeki tüm Wi-Fi şifrelerini izinsiz biçimde kaydettiği ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında değerlendirilen Google, her geçen gün farklı yönergelerle geliştirilen ve kullanıcıların hizmetine sunulan yüzlerce özelliğe ve özgün sürece sahip. Google'ın platformuna adapte ettiği özellikler, dünya devinin kullanıcılar nezdindeki değerlendirmesine de farklı boyutlar kazandırıyor. Google'ın yeni özellikleri arasında değerlendirilen Sokak Görünümü (Street View) de gezegenimizin çok sayıda sokak ve caddesini fotoğraflamayı önceliyor. Uygulamayı cihazına indiren kullanıcılar sanki o sokaklarda yürüyormuş gibi sanal bir gezinti sağlayabiliyor.

Google'ın 'Sokak Görünümü' için kullandığı sistem, manuel olarak kullanılabiliyor.
Google'ın 'Sokak Görünümü' için kullandığı sistem, manuel olarak kullanılabiliyor.

Ortaya çıkan son veriler, Google'ın sokaklardaki görüntüleri depolarken bir yandan da çevresindeki tüm Wi-Fi şifrelerini izinsiz biçimde kaydettiği ortaya çıktı. 2007'den 2010'a kadar geçen üç yıllık süreçte gerçekleşen ve tam 30 ülkeyi kapsayan olay neticesinde Google 'yanlışlıkla yaptık' gibi çok da ciddiye alınmayacak bir açıklama yapsa da uzmanlar tarafından yapılan incelemeler, kaydetme hadisesinin 'bilinçli olarak' gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

Google, Facebook ile güvenilmez olma yarışına girmiş gibi.
Google, Facebook ile güvenilmez olma yarışına girmiş gibi.

Google'ın yakalandığı ve ortaya çıkmasıyla ortalığı karıştıran olayın ardından ABD'de 38 farklı eyalette ortak açılan davayla birlikte Google, 7 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı ve şirketin veri toplama programını sonlandırması istendi. Google ise bahse konu talebin üzerine kaydettiği tüm verileri hızlıca sildiğini duyurdu.

Söz konusu cezayı yeterli ve adil bulmayan davacıların ısrarlı yaklaşımları sonucunda 2010 yılından bugüne, 2019'a kadar uzanan süreçte son aşamaya gelindi. Google, toplamda 13 milyon dolarlık bir cezayla karşı karşıya kaldı.

Teknoloji şirketlerine nasıl güveneceğiz?

Facebook'un kullanıcılarına yaşattığı veri skandalları, Instagram'ın bildirim algoritmasıyla beynimizi ele geçirmeye çalışması bir yana dünya genelinde birçok farklı teknoloji şirketi irili ufaklı ve çeşitli skandallarla karşımıza gelmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük şirketleri listesinde uzun zamandır zirveden inmeyen devler, mali konularda elde ettikleri başarıyı 'güven' konusuna yansıtamamak konusunda ısrarlı görünüyor.

Teknoloji devlerine güvenmek; son birkaç yıllık süreçte neredeyse imkansız hale geldi.
Teknoloji devlerine güvenmek; son birkaç yıllık süreçte neredeyse imkansız hale geldi.

Google'ın da farklı düzlemlerde sürekli olarak karşımıza çıkardığı 'güven sarsıcı' hamleler, kullanıcıların teknoloji devlerine karşı tavrını da bambaşka noktalara taşıyabiliyor. Google gibi bir dünya devinin kullanıcıların Wi-Fi bilgilerini izinsiz kaydetmesi nereden bakılırsa bakılsın ciddi bir 'problem' olarak değerlendirilecektir. Dünya genelinde milyarlarca kullanıcıya ve iştirake sahip teknoloji devlerinin her hamlesini şüpheli bulmak durumunda kurtulmamız zor gözüküyor. Tek çare, verilebilecek en asgari düzeyde bilgi paylaşımı yapmak denilebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >