Google Chrome, hızlı ve yavaş web sitelerini işaretleyerek kullanıcılara gösterecek

Google Chrome
Google Chrome

Google, kullanıcı deneyimini zedeleyen yavaş web siteleri için yeni önlemler almaya devam ediyor.
Şirket bu kez de yavaş açılan web sitelerini işaretleyerek, küçük bir uyarıyla kullanıcıların karşısına getiren yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.
Yeni özelliğin şimdilik ne zaman aktif olacağı bilinmiyor. Ancak zamanla bu tür web sitelerinin Google'daki sıralaması da değişebilir. Ayrıntılar haberimizde:

Google Chrome, hem masaüstü hem de mobil platformlarda en fazla tercih edilen web tarayıcı. Bunun aslında birçok sebebi var. Ama listenin başında basitlik ve hız geliyor. Bundan 8 sene önce herkesin kullanımına açılanChrome’un ana çıkış noktası bu iki madde. Android cihazlarda varsayılan olarak gelmesi ve uzantı desteğiyle geniş kitlelere ulaşması da aslında önemli faktörlerden birkaçı.

Ana çıkış noktası basitlik ve hız.

Yani aslına bakılırsa Chrome’u Chrome yapan en önemli faktör hız. Akışkan bir internetd eneyimi için bu çok büyük önem taşıyor. Ayrıca bununla birlikte web sitelerinin hızı da çok önemli. Hiçbir kullanıcı geç açılan bir web sitesini beklemek durumunda değil. Zira alternatif çok fazla. Yani benzer içeriğe farklı sitelerden ulaşabilmek mümkün.

Neredeyse her güncellemede kullanıcılar için yepyeni özellikler sunmaya devam eden Google, bu kez de az önce bahsettiğimiz 'hız' konusunda önemli adımlar atıyor. Şu anda test edilen sistem kullanıcıların yavaş ya da hızlı açılan web sitelerinigörmesini sağlıyor. Daha doğrusu yavaş açılan web siteleri için kullanıcıların karşısına küçük bir uyarı geliyor. Buradaki asıl amaç kullanıcı deneyimini iyileştirmek. Yani saniyeler boyunca açılmayan websiteleri internet deneyimini zedelerken Google da buna aracı olmak istemiyor.

Google Chrome internet deneyimini zedeleyen web sitelerini işaretleyerek daha site açılmadan kullanıcıların karşısına getirecek.
Google Chrome internet deneyimini zedeleyen web sitelerini işaretleyerek daha site açılmadan kullanıcıların karşısına getirecek.

Yavaş web siteleri kullanıcılara bildirilecek

Henüz bu 'etiketleme' süreci tam anlamıyla başlamış değil. Az önce de bahsettiğimiz gibi testler henüz devam ediyor. Ama epey güzel bir fikir olduğunu söylemek gerekiyor. Google, kendi blogunda da bahsettiği gibi web sitelerini analiz ederek yavaş ya da hızlı olarak tanımlayıp etiketleyebilecek. Ayrıca ne kadar hızlı olduklarını gösteren bir rozetle de onurlandıracak.

Evet, analiz süreci olacak ama şu an için internet sitelerinin tam anlamıyla hangi aşamalardan geçirileceği bilinmiyor. Yani belli süre altında kalan web siteleri direkt saf dışı bırakılabilir. Bu sistem önümüzdeki dönemlerde web sitelere Google’ınverdiği puanları da değiştirebilir. Yani Google News kaydı olan herhangi bir web sitesi eğer çok yavaş açılıyorsa Google bununla alakalı ek bir önlem alıp, web sitesinin News kaydını sonlandırabilir ya da sıralamada arkalara atabilir.

Google, sitelerin sadece hızını değil diğer faktörleri de göz ardı etmeyeceğini belirtiyor. Şirket, zaman içinde ortaya çıkacak yeni katı kriterlerle web sitelerin daha iyi hale gelmesini sağlayabilir. Sistemin tam anlamıyla hayata ne zaman geçeceği bilinmiyor. Ama yakın zamanda bu tür uyarılarla karşılaşabiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >