Google, el hareketlerinin işaret dilindeki karşılığını veren bir yapay zekâ geliştirdi

Google yapay zekâ
Google yapay zekâ

● Google, geliştirdiği yeni yapay zekâ sayesinde el hareketlerini analiz ederek işaret dilindeki karşılığını görmeyi sağlıyor.

● Şu an geliştirilme aşamasında olan bu sistemin önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla el hareketiyle engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırması bekleniyor.

● Google haricinde farklı birçok şirket de yine bu konuyu temel alan özel çalışmalar yapıyor. Ayrıntılar haberimizde!

Google, fotoğraf ya da videolardaki el hareketlerini analiz ederek işaret dilindeki karşılığına çeviren bir yapay zekâ geliştirdi.

Sağlık sektörüne yönelik birçok proje üzerinde çalışan şirket, aslında mobil uygulamalarla da engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyor. Aslında son geliştirilen yeni yapay zekâ da bunu temel alıyor.

Bu sistem, az önce de bahsettiğimiz üzere herhangi bir fotoğraf ya da video üzerinden el hareketlerini analiz ediyor. Akabinde hareketler yapay zekâ desteğiyle işaret diline çevriliyor ve ne anlama geldiği bulunuyor.

Şu ana kadar bu tür yazılımlar yalnızca bilgisayarda çalıştı. Fakat işitmeengelli topluluklar için kampanyalar yürüten birçok kişi mobil uygulama tarafında da önemli gelişmeler bekliyor.

Google araştırma mühendisleri Valentin Bazarevsky ve Fan Zhang geliştirilen bu yapay zekânın aslında 'işaret dili anlayışının temeli' olarak hizmet vermek niyetinde olduğunu özellikle belirtiyor.

Bir Googlesözcüsü ise konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

    İnsanlara iyi gelen her şeyi görmekten heyecan duyuyoruz. Teknolojiyi daha sağlam hale getirmek ve izlemeyi stabilize etmek; güvenle tespit edebileceğimiz hareketlerini sayısını artırmak için araştırmamıza devam edeceğiz.

Yani aslında zaman içinde çok daha fazla el hareketinin bu yapayzekâyadahil edileceğini söyleyebiliriz.

Google zaten bunun ilk adım olduğunu kabul ediyor. Yürütülen kampanyalar önümüzdeki süreçte yalnızca el hareketleri değil yüz ifadesini ve mimikleri de analiz eden bir yapay zekâyı kapsayabilir. Üstelik geliştirilen bu sistemin yalnızca belirli bir bölgede değil, tüm insanlar tarafından kullanılabileceği de belirtilenler arasında.

İşitme kaybı yaşayan bireylerle ilgili projeler geliştiren Jesal Vishnuram şunları söylüyor:

    Sağır bir kişinin bakış açısından günlük konuşmalara yardımcı olmak ve işitme dünyasında yalıtımı azaltmak için metinlerin ya da seslerin İngiliz İşaret Dili'ne (BSL) otomatik olarak çevrilmesini sağlayan otomatik bir yazılım geliştirmek daha faydalı olacaktır.

Fotoğraflarda da görülebildiği gibi farklı el hareketleri yapay zekâ tarafından algılanabiliyor. Google aslında bunu parmaklar, avuç içi ve elin arkası da dahil olmak üzere toplamda 21 noktayı analiz ederek gerçekleştiriyor. Bu, el ve kol bükme ya da iki parmağın temas etmesi durumunda yeni bir el hareketinin anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

Sevindirici kısım ise bu sistemin diğer şirketlerin de bu tarz projeleri destekliyor oluşu.

Diğer büyük ABDyazılımcıları ise bilgisayarlarda yüksek sesle işaret dili okumaya çalışan teknolojiler geliştiriyor.

Microsoft geçen sene Ulusal İşitme Engelliler Enstitüsü'nde bir sunum tercümanıyla işitme engelli öğrencilere yardım etmişti. Ancak öğrencilerin büyük kısmı aslında profesörün anlattıklarını kaçırdıklarını söylemişlerdi. Çünkü tahtadaki verileri ve işaret dili tercümanlarına aynı anda odaklanmanın çok zor olduğundan bahsettiler. Ancak tüm görüntüleme bilgilerinin bir masaüstü yazılım aracılığıyla sunulmasıyla problem ortadan kalktı.

Dünyanın farklı noktalarında da bu tarz örnekler mevcut. Kenya'daki 25 yaşındaki bir geliştirici, işaret dilinin metin karşılığını yüksek sesle okuyan bir dokunsal eldiven geliştirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >