Google, Gmail'e gelen faturaları analiz ederek satın alınan ürünlerin ayrıntılı bir listesini depoluyor

Sundar Pichai
Sundar Pichai

● Google, Gmail gelen kutunuza gelen dijital makbuzlar üzerinden birçok satın almayı izleyerek kayıt altına alıyor.

● CNBC, konuyla alakalı açıklamada satın alma geçmişinin 'Satın Alma İşlemleri' adlı özel bir sayfada tutulduğunu belirtti.

● Satın alma geçmişini silmenin basit bir yöntemi yok. Bunun yerine e-postayla gönderilen her makbuzu ayrı ayrı temizlemek şart.

● Google sözcüsü ise bu bilgilerin reklam hedefleme için kullanılmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Google, Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi servisler kullanıcılar farkında olmadan arka planda çok fazla kişisel veri topluyor. Hatta konuyla alakalı her dört servis içinde son dönemlerde ortalığa saçılan çok fazla bilgi var.

Google aslında bu 'Satın Alma İşlemleri' sayfasıyla bir anlamda kullanıcıların geçmiş satın almalarını inceleyerek birtakım bilgiler elde ediyor.
Google aslında bu 'Satın Alma İşlemleri' sayfasıyla bir anlamda kullanıcıların geçmiş satın almalarını inceleyerek birtakım bilgiler elde ediyor.

Kapsamlı bir satın alma geçmişi tutuluyor

Google aslında bu servisler arasında e-posta hizmetiyle diğerlerinden önemli oranda sıyrılıyor. Şirket bu sayede sipariş ettiğiniz ürünlerin dijital faturalarını takip ederek kapsamlı bir satın alma geçmişi tutuyor.

CNBC, kısa süre önce 'Satın Alma İşlemleri' adlı özel bir sayfada yapılan alışverişlerin bir listesinin yer aldığını

bildirdi. Hatta bunun silinmesinin ne kadar zor olduğunu da dile getirdi.

Bu listede, satın aldığınız tüm ürünlerin geçmişi yer almaz. Yalnızca Gmail hesabınıza gönderilen dijital faturaları bir araya getirerek satın almaları toplar. Yani aslında temelde Google bu listeyi tek bir yerde derlemek için gelen kutunuzu inceliyor.

Örnekte, 'Satın Alma İşlemleri' sayfasında QR kod kullanan dükkanlardan kahve satın almadan, Grubhub / Seamless aracılığıyla yemek siparişi vermeye ve hatta Amazon'dan satın alınan ürünler yer alıyor. Hatta Google'ın iTunes'tan şarkı satın almaları da izlediği ve bir araya getirdiği görülebiliyor. Yıl 2013.

Gmail'deki bu 'satın alma geçmişi' durumu, kullanıcıları depolanan verileri silmeye yöneltiyor. Fakat tek seferde bu verileri tamamen temizlemenin bir yolu yok.
Gmail'deki bu 'satın alma geçmişi' durumu, kullanıcıları depolanan verileri silmeye yöneltiyor. Fakat tek seferde bu verileri tamamen temizlemenin bir yolu yok.

Google sözcüsü reklam hedeflemede kullanılmadığını söylüyor

Google, bahsettiğimiz 'Satın Alma İşlemleri' sayfasının özel olduğunu söylüyor. Yani üçüncü reklam hedefleme gibi amaçlar için kullanılmadığını ifade ediyor. Hatta CNBC'ye yapılan açıklamada bir Google sözcüsü özellikle bu konu üzerinde duruyor. Tam açıklama şöyle:

    Satın alımlarınızı, rezervasyonlarınızı ve aboneliklerinizi tek bir yerde kolayca görmenize ve izlemenize yardımcı olmak için yalnızca sizin görebileceğiniz özel bir hedef oluşturduk. Size reklam sunmak için Gmail'deki gönderilerdeki hiçbir bilgiyi kullanmıyoruz. Bu sayfa, satın almayla gösterilen e-posta makbuzlarını ve onaylarını içerir.

Google ayrıca CNBC'ye verdiği demeçte 'bu bilgileri istediğiniz zaman silebileceğinizi' de söyledi. Bu doğru olsa da Google satın alma geçmişini silmeyi inanılmaz derecede zorlaştırdı.

Geçmişi tek seferde tamamen temizlemek gibi bir durum söz konusu değil. Bunun yerine, Google her satın alma işlemine ayrı ayrı girip e-postayı silmek zorunda bırakıyor. Yani şirket aslında gönderilen makbuzu gelen kutunuzda görmeniz gerektiğini ve daha sonrasında satın aldığınız yere bağlı olarak geçmişi silmeyi ya da e-postayı silmeniz gerektiğini söylüyor. Bu da ayrı bir külfet.

Ek olarak, Google'ın 'Satın Alma İşlemleri' sayfasını tamamen engellemek gibi bir net çözüm yolu da yok.